Kurczak 65 (Chicken 65)

Podziel się z innymi:

W menu większości restauracji serwujących potrawy kuchni indyjskiej można znaleźć danie o tajemniczej nazwie Kurczak 65. To soczyste, niezwykle aromatyczne, pikantne kawałki kurczaka smażone w głębokim oleju. Potrawa ta pochodzi z Chennai (dawniej Madras) w stanie Tamil Nadu położonym w południowo-wschodnim regionie Indii. Nie wiadomo, skąd wzięła się nazwa tej popularnej przekąski, na ten temat istnieje wiele teorii, a najbardziej prawdopodobna z nich tłumaczy, że danie to występowało w menu pewnej wojskowej kantyny w Chennai jako potrawa numer 65.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na kurczaka 65.

Kurczak 65 ( Chicken 65 )
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 gramów mięsa z kurczaka
marynata
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
przyprawy do "tadki"
  • 10-12 liści curry
  • 1 łyżka posiekanego drobno korzenia imbiru
  • 4 posiekane drobno ząbki czosnku
  • 2 zielone posiekane papryczki chili
  • pół łyżeczki ziaren kminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • olej do głębokiego smażenia
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie kilka listków kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy na kawałki ok. 3 cm.
  2. Do miski wrzucamy pokrojone mięso, dodajemy paprykę, pieprz, pastę czosnkowo-imbirową, sól oraz mąkę kukurydzianą. Wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso marynujemy przez godzinę w lodówce.
  3. Zamarynowane kawałki mięsa smażymy partiami w rozgrzanym głębokim oleju. Czas smażenia to ok. 4 minuty ( wyjmujemy jeden kawałek i sprawdzamy, czy mięso jest w środku usmażone ) Osączamy na papierowym ręczniku.
  4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy ziarna kminu, smażymy dla wydobycia aromatu, dodajemy posiekany czosnek i imbir, pocięte papryczki chili oraz liście curry, wszystko smażymy mieszając.
  5. Dodajemy mieloną kolendrę, mielone chili oraz lekko rozcieńczony wodą jogurt, wrzucamy usmażonego kurczaka, wszystko razem mieszamy. Smażymy, aż jogurt zostanie wchłonięty przez mieso.
  6. Skrapiamy sokiem z cytryny
  7. Możemy przybrać posiekanymi listkami kolendry.

Smacznego!

kurczak 65 - popularna przekąska kuchni indyjskiej

Uwaga: Panierka na daniach serwowanych w restauracjach ma najczęściej czerwony kolor. Tradycyjnie do kurczaka 65 dodaje się odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. W przepisie został on pominięty.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kurczak 65 (Chicken 65) — 6 komentarzy

  1. Uwielbiam kuchnię indysjką 🙂 Świetnie ten tajemniczy kurczak wygląda! Szykuję się teraz do wypróbowania chyba z 100 przepisu na kurczaka korma, bo póki co nie znalazłam jeszcze żadnego przypominającego choć trochę tego którego jadłam w jednej z londyńskich knajpek (punjabi).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: