Marchewkowy pudding Gajar ka Halwa to tradycyjny deser wywodzący się z terenów Pendżabu. Przepis na słodkie danie przyrządzane z marchewki i mleka przywędrował prawdopodobnie z kupcami pochodzącymi z Bliskiego Wschodu za czasów panowania Wielkich Mogołów, zyskując wielką popularność w północnych Indiach. Marchewkowy pudding jest dzisiaj przysmakiem przyrządzanym powszechnie z okazji różnych świąt i uroczystości.
Jak przygotować tradycyjny deser Gajar ka Halwa:
Marchewkowy pudding z Pendżabu (Gajar ka Halwa)
Składniki/Ingredients:
- 1 kg marchewki
- 1 litr pełnotłustego mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki klarowanego masła
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- po łyżeczce rodzynek, orzechów nerkowca, pistacji
Przygotowanie/Preparation:
- Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy rodzynki i orzechy, wyjmujemy.
- Na dużą patelnię wrzucamy utartą marchewkę, podsmażamy przez kilka minut mieszając, aż marchewka zmięknie i zmieni kolor.
- Wlewamy mleko, gotujemy marchewkę w mleku na małym ogniu przez około 35 - 40 minut, mieszając co jakiś czas, do momentu, gdy całe mleko zostanie odparowane/wchłonięte.
- Wsypujemy cukier i kardamon, smażymy przez około 5 minut mieszając, aż cukier rozpuści się a całość zgęstnieje.
- Dodajemy orzechy i rodzynki.
Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Dobrze smakuje z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Zaciekawiłaś mnie tym deserem 🙂
Fascynują mnie marchewkowe desery 🙂 Właśnie przygotowuję lody z dodatkiem marchewki i jestem strasznie ciekawa, co z nich wyjdzie. A Twój pudding podoba mi się ogromnie, zapisuję sobie przepis 🙂
Jest to deser serwowany zwykle na weselach i podaje sie go często z lodami kulfi. Ja zwykle gotuję (właściwie smażę ten deser przeszło godzinę i cukier dodaję pod sam koniec – wówczas ma ładniejsze kolor. Poza tym dodaję ghee (sklarowane masło) po odparowaniu mleka. Moja induska rodzina uwielbia tę halve w moim wykonaniu
Uwielbiam ten deser. Przepis doskonaly 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂