Wytrawne wegetariańskie curry z zastosowaniem owoców przepękli ogórkowatej czyli gorzkiego melona (Bitter Gourd), warzywa niezmiernie popularnego w całych Indiach, cenionego dzięki rozlicznym właściwościom korzystnie wpływającym na nasze zdrowie.
Gorzki melon charakteryzuje się całkiem ciekawym smakiem, a naturalną goryczkę możemy zminimalizować przez zblanszowanie pokrojonego warzywa, lub zostawienie go na około 20 minut posypanego solą i odciśnięcie gorzkiego soku.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Curry z gorzkiego melona (Karela Curry)
Składniki/Ingredients:
- 2 gorzkie melony
- sól
- 1 duża cebula
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- pół łyżeczki nasion gorczycy
- pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonego chili
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki wody
Przygotowanie/Preparation:
- Owoce gorzkiego melona myjemy, odcinamy końce, przecinamy wzdłuż.
- Za pomocą łyżeczki usuwamy miąższ i nasiona.
- Warzywo kroimy w plasterki o grubości 0.5 - 1 cm.
- Wrzucamy do miski, posypujemy obficie solą i zostawiamy na około 20 minut.
- Powstały płyn odlewamy, warzywo płuczemy dla pozbycia się nadmiaru soli.
- Gorzki melon podsmażamy przez kilka minut na 1 łyżce oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.
- Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy ziarna gorczycy i kminu, przez chwilę smażymy dla wydobycia aromatu, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy chwilę mieszając, dodajemy sproszkowane przyprawy: chili, kurkumę i kolendrę, mieszamy wszystko razem.
- Dodajemy kawałki gorzkiego melona, cukier, solimy do smaku, smażymy wszystko razem przez chwilę, po czym dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Dodajemy sok z połowy cytryny.
Smacznego!
Ciekawe, ale jakie to sa gorzkie melony?
Zobacz tutaj