Aloo Gobi to popularne danie wegetariańskie wywodzące się z kuchni Pendżabu. Głównymi składnikami są tutaj aloo – ziemniaki i gobi – kalafior. Istnieje wiele odmian tej aromatycznej potrawy, różniących się rodzajem dodawanych przypraw i sposobem przyrządzania. Często spotkać się można z wersją, w której kalafior i ziemniaki podawane są w sosie, tutaj podaję jednak przepis podstawowy na Aloo Gobi, w wersji „suchej”, z minimalną ilością sosu.
Curry z ziemniaków i kalafiora (Aloo Gobi)
Składniki/Ingredients:
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mały kalafior
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
- pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- pół łyżeczki mielonego chili
- pół łyżeczki Garam Masala
- pęczek natki kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 szklanki wody
- sól do smaku
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
- opcjonalnie pół łyżeczki asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 5 cm, kalafior dzielimy na różyczki podobnej wielkości. Pomidory kroimy na ósemki. Cebulę drobno kroimy. Natkę kolendry dzielimy na dwie części: oddzielamy dolne części (łodyżki) od listków.
- W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i asafetydę, smażymy przez kilkanaście sekund, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
- Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy przez chwilę mieszając.
- Dodajemy pomidory i posiekane łodyżki kolendry, smażymy wszystko mieszając przez około 2 minuty.
- Wszystkie sproszkowane przyprawy oprócz Garam Masala mieszamy z wodą, wodę z przyprawami dodajemy do rondla z cebulą i pomidorami.
- Dodajemy ziemniaki, kalafior, wszystko mieszamy, solimy do smaku, dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy kasuri methi, Garam Masala, sok z cytryny i posiekane listki kolendry, gotujemy jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Dziekuję za wizyte u mnie, bo dzięki temu trafiłam tutaj na świetne przepisy. Już dodane do ulubionych!
Zapraszam