Pilaw, czyli danie przygotowywane z ryżu gotowanego w bulionie ma swoje początki gdzieś w starożytnej Persji. Opis takiej potrawy znaleźć można w źródłach z czasów wypraw Aleksandra Macedońskiego na tereny obecnego Iranu (IV w p.n.e.). Prawdopodobnie za sprawą jego i jego żołnierzy danie to rozprzestrzeniło się na tereny Europy. W różnych kuchniach wschodniej Europy, Bliskiego Wschodu, Azji i Afryki istnieją różne rodzaje pilawu, nieco inaczej przyrządzane i nazywane (pilaw, pilaf, pilau, pulao). Blisko spokrewnione z tradycyjnym pilawem są również hiszpanska paella czy włoskie risotto.
Przepis na mięsny pilaw yakhni pulao wywodzi się z kuchni Kaszmiru, krainy w północnych Indiach, położonej u podnóża potężnych Himalajów. Mięso, najczęściej baranina lub koźlina najpierw gotowane jest do miękkości w wodzie z przyprawami, a następnie dodawane wraz z powstałym bulionem do ryżu, tworząc niezwykle aromatyczne i sycące danie.
- 1 kilogram baraniny/kożliny (najlepiej z kością)
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
- 8-10 goździków
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki czarnego kminku (shahi jeera)
- dwa kawałki cynamonu
- 10-12 ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 strączki czarnego kardamonu
- 3-4 strączki zielonego kardamonu
- 5-6 ząbków czosnku
- 1-2 liście tejpatta (lub liść laurowy i szczypta gałki muszkatołowej)
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju roślinnego
- 200 gramów jogurtu naturalnego
- 2.5 szklanki ryżu basmati
- 2 duże cebule
- 1 zielona papryczka chili
- 3 łyżeczki soli
- Mięso kroimy na ok. 5-centymetrowe kawałki.
- Ryż płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia.
- Do garnka wrzucamy mięso, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy imbir, sól, czosnek, kmin, goździki, koper włoski, cynamon, pieprz, kardamon, liście tejpatta, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka, oddzielamy od kości.
- Powstały wywar przecedzamy, powinniśmy uzyskać około 4 szklanek płynu - jeżeli bulionu jest mniej, dolewamy wodę.
- Cebulę kroimy w paski.
- W dużym rondlu rozgrzewamy ghee (olej), smażymy cebulę do zezłocenia, dodajemy posiekaną papryczkę chili, mięso oraz jogurt, smażymy chwilę, mieszając. Trochę zrumienionej cebuli odkładamy do dekoracji gotowego dania.
- Dodajemy odcedzony z wody ryż, smażymy mieszając przez około minutę, następnie zalewamy wywarem.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki - cały płyn powinien zostać wchłonięty.
Smacznego!
To jest przepyszne….