Curry przyrządzane z nasion ciecierzycy to popularna potrawa podawana w większości restauracji oferujących specjały kuchni indyjskiej. W samych Indiach to smaczne i pożywne wegetariańskie danie może być różnie nazywane w zależności od regionu (chole, kadala curry), jednak powszechnie znane jest pod nazwą chana masala. Curry z ciecierzycy występuje w wielu lokalnych odmianach różniących się użytymi przy jego przyrządzaniu dodatkami. Prawdopodobnie potrawa wywodzi się z terenów Pendżabu – historycznej krainy położonej na pograniczu indyjsko-pakistańskim.
Pendżabskie chole jadane jest tradycyjnie w towarzystwie smażonych kruchych chlebków zwanych bhatura.
- 1.5 szklanki suszonej ciecierzycy
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
- 2 strączki czarnego kardamonu
- 3 pomidory
- 1 duża cebula
- szczypta sproszkowanego chili
- 1 łyżka ghee lub oleju
- sok z połówki cytryny
- sól do smaku
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 3 cm kawałek cynamonu
- 4-5 goździków
- 2-3 strączki czarnego kardamonu
- 10-12 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 liść tejpatta/indyjski liść laurowy
- Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 6-8 godzin.
- Namoczone ziarna ciecierzycy płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 45 minut) z dodatkiem pół łyżeczki soli oraz 2 strączkami czarnego kardamonu.
- Cebulę i pomidory drobno kroimy, możemy zostawić trochę cebuli w postaci krążków do przybrania gotowej potrawy.
- Na suchej patelni podprażamy do zbrązowienia przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, pieprz, cynamon, goździki, kardamon, indyjski liść laurowy, następnie - po ostygnięciu mielemy na proszek.
- Na patelni rozgrzewamy ghee (olej), wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zezłocenia, następnie dodajemy utarty imbir oraz sproszkowane chili, smażymy przez chwilę.
- Dodajemy pomidory, smażymy mieszając aż zmiękną a woda odparuje.
- Dodajemy zmielone przyprawy, ugotowaną ciecierzycę i posiekane zielone papryczki chili, wszystko mieszamy.
- Dolewamy troszkę wody, gotujemy przez około 5 minut.
- Solimy do smaku i doprawiamy sokiem z cytryny.
Gotowe danie dekorujemy krążkami surowej cebuli.
Uwaga: W oryginalnych indyjskich recepturach na chole jako środek zakwaszający występuje przyprawa zwana anargana. Są to zmielone suszone pestki owoców granatu. W przepisie zastąpiono je sokiem z cytryny.
Zamiast suszonej ciecierzycy do przyrządzenia chole z powodzeniem możemy wykorzystać ciecierzycę w puszce (2 puszki).
Smacznego!