Thoran – wegetariańskie danie przyrządzane z drobno posiekanych warzyw oraz świeżo utartego kokosa pochodzi z kuchni Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim krańcu subkontynentu indyjskiego. Thoran jest jednym ze składników tradycyjnego keralskiego świątecznego posiłku nazywanego sadya. Sadya przygotowywana z okazji różnych religijnych lub rodzinnych uroczystości podawana jest zwyczajowo na bananowym liściu, a w jej skład wchodzi ryż oraz kilkanaście (a czasem nawet ponad dwadzieścia) różnych wegetariańskich potraw rozmieszczonych na zielonym „talerzu” według określonego porządku.
Keralska kapusta z kokosem (Cabbage Thoran)
Składniki/Ingredients:
- 1 kg kapusty
- 1 cebula
- pół szklanki utartego kokosa
- 8-10 liści curry
- pół łyżeczki gorczycy
- 1-2 zielone papryczki chili
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie/Preparation:
- Kapustę drobno siekamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, papryczki chili pozbawiamy pestek, kroimy na niewielkie kawałki.
- Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy i kminu.
- Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodajemy liście curry i papryczki chili, a następnie pokrojoną cebulę.
- Smażymy mieszając, aż cebula zeszkli się.
- Dodajemy kapustę, kurkumę oraz sól, mieszamy.
- Zmniejszamy ogień i dusimy kapustę pod przykryciem przez około 10 minut, aż zmięknie.
- Dodajemy utarty kokos, dusimy jeszcze wszystko razem przez kilka minut.
Smacznego!
Polecam. Szczególnie dla miłośników kapusty, którzy szukają nowych zastosowań dla tego warzywa. Zaskakujące połączenie, szczególnie oleju kokosowego i kapusty. U mnie obyło się bez liści curry i świeżego kolosa, ale i tak kapusta się obroniła. Danie zrobiłam z młodej kapusty.
bez liści curry , i z dojrzałej kapusty na normalnym oleju bo kokosowy wyszedł ,musiałem dodać kilka łyżek wody żeby się nie przypaliło , bardzo ciekawe ostro /tylko 1/2 czerwonego chili / i słodkie / tarty kokos / danie – bardzo nam smakowało . Na pewno do powtórki .