Keralska kapusta z kokosem (Cabbage Thoran)

Podziel się z innymi:

Thoran – wegetariańskie danie przyrządzane z drobno posiekanych warzyw oraz świeżo utartego kokosa pochodzi z kuchni Kerali, stanu położonego na południowo-zachodnim krańcu subkontynentu indyjskiego. Thoran jest jednym ze składników tradycyjnego keralskiego świątecznego posiłku nazywanego sadya. Sadya przygotowywana z okazji różnych religijnych lub rodzinnych uroczystości podawana jest zwyczajowo na bananowym liściu, a w jej skład wchodzi ryż oraz kilkanaście (a czasem nawet ponad dwadzieścia) różnych wegetariańskich potraw rozmieszczonych na zielonym „talerzu” według określonego porządku.

Keralska kapusta z kokosem (Cabbage Thoran)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg kapusty
  • 1 cebula
  • pół szklanki utartego kokosa
  • 8-10 liści curry
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 1-2 zielone papryczki chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kapustę drobno siekamy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, papryczki chili pozbawiamy pestek, kroimy na niewielkie kawałki.
  3. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy i kminu.
  4. Kiedy gorczyca zacznie strzelać, dodajemy liście curry i papryczki chili, a następnie pokrojoną cebulę.
  5. Smażymy mieszając, aż cebula zeszkli się.
  6. Dodajemy kapustę, kurkumę oraz sól, mieszamy.
  7. Zmniejszamy ogień i dusimy kapustę pod przykryciem przez około 10 minut, aż zmięknie.
  8. Dodajemy utarty kokos, dusimy jeszcze wszystko razem przez kilka minut.

Smacznego!

kapusta z kokosem

 

Podziel się z innymi:

Komentarze

Keralska kapusta z kokosem (Cabbage Thoran) — 2 komentarze

  1. Polecam. Szczególnie dla miłośników kapusty, którzy szukają nowych zastosowań dla tego warzywa. Zaskakujące połączenie, szczególnie oleju kokosowego i kapusty. U mnie obyło się bez liści curry i świeżego kolosa, ale i tak kapusta się obroniła. Danie zrobiłam z młodej kapusty.

  2. bez liści curry , i z dojrzałej kapusty na normalnym oleju bo kokosowy wyszedł ,musiałem dodać kilka łyżek wody żeby się nie przypaliło , bardzo ciekawe ostro /tylko 1/2 czerwonego chili / i słodkie / tarty kokos / danie – bardzo nam smakowało . Na pewno do powtórki .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: