Chutney przyrządzany ze świeżego kokosa to nieodzowny dodatek do potraw wywodzących się z kuchni południowych stanów Indii. Jedzony jest powszechnie w zestawie śniadaniowym z naleśnikami dosa oraz ryżowymi placuszkami zwanymi idli. Istnieje wiele przepisów na kokosowy chutney, wersja keralska zawiera często w swoim składzie cebulę oraz zakwaszana jest pomidorami lub tamaryndem, natomiast dodatek uprażonego grochu chana dal nadający potrawie orzechowego aromatu charakterystyczny jest dla receptur pochodzących z regionu Tamil Nadu położonego na południowo-wschodnim krańcu subkontynentu indyjskiego.
Chutney kokosowy (Coconut Chutney)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka utartego kokosa
- 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
- 1-2 zielone papryczki chili
- 2 łyżki chana dal (suszonej ciecierzycy)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- około pół szklanki wody
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 suszona czerwona papryczka chili
- 6-8 liści curry
- 1 łyżka oleju
- opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
- Na suchej patelni podprażamy przez chwilę nasiona chana dal, wyjmujemy.
- Z zielonych papryczek chili usuwamy nasiona.
- Utarty kokos, imbir, podprażone chana dal oraz zielone chili blendujemy na jednolitą masę, dodając około pół szklanki wody.
- Solimy do smaku, dodajemy sok z cytryny.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy ziarna gorczycy, liście curry, czerwoną papryczkę chili porwaną na kilka kawałków, asafetydę. Smażymy przez chwilę mieszając.
- Podsmażone przyprawy dodajemy do masy kokosowej.
Smacznego!
A ja kiedyś się skusiłem na promocję w supermarkecie i kupiłem kokosa a potem nie wiedziałem do czego go w sumie użyć. Skład chutney jest bardzo ciekawy, lubię takie połączenia smaków. Myślę, że skuszę się, żeby znów kupić kokos i tym razem go dobrze spożytkować.