Chutney kokosowy (Coconut Chutney)

Podziel się z innymi:

Chutney przyrządzany ze świeżego kokosa to nieodzowny dodatek do potraw wywodzących się z kuchni południowych stanów Indii. Jedzony jest powszechnie w zestawie śniadaniowym z naleśnikami dosa oraz ryżowymi placuszkami zwanymi idli. Istnieje wiele przepisów na kokosowy chutney, wersja keralska zawiera często w swoim składzie cebulę oraz zakwaszana jest pomidorami lub tamaryndem, natomiast dodatek uprażonego grochu chana dal nadający potrawie orzechowego aromatu charakterystyczny jest dla receptur pochodzących z regionu Tamil Nadu położonego na południowo-wschodnim krańcu subkontynentu indyjskiego.

Chutney kokosowy (Coconut Chutney)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka utartego kokosa
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 1-2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki chana dal (suszonej ciecierzycy)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • około pół szklanki wody
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 suszona czerwona papryczka chili
  • 6-8 liści curry
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na suchej patelni podprażamy przez chwilę nasiona chana dal, wyjmujemy.
  2. Z zielonych papryczek chili usuwamy nasiona.
  3. Utarty kokos, imbir, podprażone chana dal oraz zielone chili blendujemy na jednolitą masę, dodając około pół szklanki wody.
  4. Solimy do smaku, dodajemy sok z cytryny.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy ziarna gorczycy, liście curry, czerwoną papryczkę chili porwaną na kilka kawałków, asafetydę. Smażymy przez chwilę mieszając.
  6. Podsmażone przyprawy dodajemy do masy kokosowej.

Smacznego!

chutney kokosowy

Podziel się z innymi:

Komentarze

Chutney kokosowy (Coconut Chutney) — 1 komentarz

  1. A ja kiedyś się skusiłem na promocję w supermarkecie i kupiłem kokosa a potem nie wiedziałem do czego go w sumie użyć. Skład chutney jest bardzo ciekawy, lubię takie połączenia smaków. Myślę, że skuszę się, żeby znów kupić kokos i tym razem go dobrze spożytkować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: