Ryż z pieprzem (Milagu Sadam)

Podziel się z innymi:

Milagu Sadam czyli ryż z pieprzem to typowe danie tamilskie, bardzo popularne w południowych regionach Półwyspu Indyjskiego. Aromatyzowany charakterystycznymi dla południowoindyjskiej kuchni przyprawami gotowany ryż jedzony jest jako samodzielne danie lub może stanowić dodatek do curry.

Ryż z pieprzem (Milagu Sadam)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka urad dal
  • kilka liści curry
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • garść orzechów nerkowca
  • szczypta asafetydy
  • sól
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż zalewamy wodą (1.5 części wody na 1 część ryżu), solimy, doprowadzamy do wrzenia.
  2. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10 minut, zostawiamy jeszcze na 10 minut szczelnie przykryty, aby doszedł.
  3. Na suchej patelni podprażamy przez chwilę ziarna pieprzu (aż zaczną pachnieć). Następnie rozgniatamy w moździerzu razem z nasionami kminu rzymskiego.
  4. Rozgrzewamy olej lub klarowane masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy gorczycę, urad dal i liście curry, smażymy przez około 1 minutę, następnie dodajemy orzechy i asafetydę, mieszając smażymy wszystko jeszcze przez chwilę.
  5. Dodajemy pieprz z kminem, a następnie ugotowany ryż, mieszamy.
  6. Solimy do smaku.

Smacznego!

ryż z pieprzem

Uwaga: Możemy użyć wcześniej ugotowany ryż (w ilości 3-4 szklanek).

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ryż z pieprzem (Milagu Sadam) — Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: