Milagu Sadam czyli ryż z pieprzem to typowe danie tamilskie, bardzo popularne w południowych regionach Półwyspu Indyjskiego. Aromatyzowany charakterystycznymi dla południowoindyjskiej kuchni przyprawami gotowany ryż jedzony jest jako samodzielne danie lub może stanowić dodatek do curry.
Ryż z pieprzem (Milagu Sadam)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka urad dal
- kilka liści curry
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- garść orzechów nerkowca
- szczypta asafetydy
- sól
- woda
Przygotowanie/Preparation:
- Ryż zalewamy wodą (1.5 części wody na 1 część ryżu), solimy, doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10 minut, zostawiamy jeszcze na 10 minut szczelnie przykryty, aby doszedł.
- Na suchej patelni podprażamy przez chwilę ziarna pieprzu (aż zaczną pachnieć). Następnie rozgniatamy w moździerzu razem z nasionami kminu rzymskiego.
- Rozgrzewamy olej lub klarowane masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy gorczycę, urad dal i liście curry, smażymy przez około 1 minutę, następnie dodajemy orzechy i asafetydę, mieszając smażymy wszystko jeszcze przez chwilę.
- Dodajemy pieprz z kminem, a następnie ugotowany ryż, mieszamy.
- Solimy do smaku.
Smacznego!
Uwaga: Możemy użyć wcześniej ugotowany ryż (w ilości 3-4 szklanek).
chętnie wypróbuję 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉