Nieodzownym składnikiem uzupełniającym niemalże każdy południowoindyjski posiłek jest pikantny warzywny sos, czyli chutney. Chutneye w różnych smakach serwowane są tam jako dodatek do prawie wszystkich dań. Słynne tradycyjne przekąski wywodzące się z kuchni południowych regionów kraju, takie jak złociste naleśniki dosa oraz puszyste miękkie placuszki idli są zawsze podawane w ich towarzystwie. Aromatyczne chutneye wzbogacają delikatny smak ryżowego ciasta, tworząc smaczne i pożywne śniadanie jedzone na co dzień w indyjskich domach.
Oto przepis na klasyczny pomidorowy chutney do idli:
Południowoindyjski chutney pomidorowy (Tomato Chutney)
Składniki/Ingredients:
- 2 pomidory
- 1 nieduża cebula
- 2 zielone papryczki chili
- 6-8 liści curry
- 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
- 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
- pół łyżeczki nasion urad dal
- pół łyżeczki nasion chana dal
- sól do smaku (około 3/4 łyżeczki)
do końcowego doprawienia:
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki nasion gorczycy
- 1 suszona papryczka chili
- szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
- Cebulę, pomidory i zielone chili drobno kroimy.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy nasiona urad dal, chana dal i liście curry, smażymy mieszając do lekkiego zrumienienia nasion.
- Dodajemy posiekaną drobno cebulę, smażymy mieszając do zeszklenia.
- Dodajemy imbir i zielone chili, smażymy chwilę mieszając.
- Wrzucamy posiekane w kostkę pomidory, smażymy, aż się rozpadną.
- Zostawiamy do ostygnięcia, po ostygnięciu blendujemy na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
- Wrzucamy ziarna gorczycy, suszoną papryczkę chili oraz szczyptę asafetydy.
- Smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie strzelać.
- Podsmażone przyprawy dodajemy do masy pomidorowej.
Smacznego!
super strona, swietne przepisy !
Dzięki za miłe słowa 🙂
potwierdzam, strona boomba i to mówi facet
Dzięki 🙂
wygląda super, na pewno zrobię