Południowoindyjski chutney pomidorowy (Tomato Chutney)

Podziel się z innymi:

Nieodzownym składnikiem uzupełniającym niemalże każdy południowoindyjski posiłek jest pikantny warzywny sos, czyli chutney. Chutneye w różnych smakach serwowane są tam jako dodatek do prawie wszystkich dań. Słynne tradycyjne przekąski wywodzące się z kuchni południowych regionów kraju, takie jak złociste naleśniki dosa oraz puszyste miękkie placuszki idli są zawsze podawane w ich towarzystwie. Aromatyczne chutneye wzbogacają delikatny smak ryżowego ciasta, tworząc smaczne i pożywne śniadanie jedzone na co dzień w indyjskich domach.

Oto przepis na klasyczny pomidorowy chutney do idli:

Południowoindyjski chutney pomidorowy (Tomato Chutney)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 pomidory
  • 1 nieduża cebula
  • 2 zielone papryczki chili
  • 6-8 liści curry
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
  • pół łyżeczki nasion urad dal
  • pół łyżeczki nasion chana dal
  • sól do smaku (około 3/4 łyżeczki)
do końcowego doprawienia:
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 suszona papryczka chili
  • szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę, pomidory i zielone chili drobno kroimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy nasiona urad dal, chana dal i liście curry, smażymy mieszając do lekkiego zrumienienia nasion.
  3. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, smażymy mieszając do zeszklenia.
  4. Dodajemy imbir i zielone chili, smażymy chwilę mieszając.
  5. Wrzucamy posiekane w kostkę pomidory, smażymy, aż się rozpadną.
  6. Zostawiamy do ostygnięcia, po ostygnięciu blendujemy na gładką masę.
  7. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
  8. Wrzucamy ziarna gorczycy, suszoną papryczkę chili oraz szczyptę asafetydy.
  9. Smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie strzelać.
  10. Podsmażone przyprawy dodajemy do masy pomidorowej.

Smacznego!

południowoindyjski chutney pomidorowy

Podziel się z innymi:

Komentarze

Południowoindyjski chutney pomidorowy (Tomato Chutney) — 5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: