Ziemniaczane curry do chlebków puri (Aloo Bhaji)

Podziel się z innymi:

Aloo Bhaji, czyli curry z ziemniaków (w Indiach określenia bhaji używa się w stosunku do warzywnego curry) to wegetariańskie danie podawane zazwyczaj razem ze smażonymi chlebkami puri. Zestaw taki, znany pod nazwą Puri Bhaji jest chętnie jedzony na śniadanie w całych Indiach. Puri Bhaji serwowane jest powszechnie jako przekąska w ulicznych jadłodajniach, daniem tym możemy posilić się również na większości indyjskich dworców kolejowych.

5.0 from 1 reviews
Ziemniaczane curry do chlebków puri (Aloo Bhaji)
 
Składniki/Ingredients:
  • 3 średnie ziemniaki (ok. 600 gramów)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 12-15 listków curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta asafetydy
  • 1 łyżeczka chana dal albo urad dal
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy
  • sól do smaku (około 1.5 łyżeczki)
  • 2 szklanki wody
  • garść natki kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy w cienkie piórka, papryczkę chili i natkę kolendry drobno siekamy.
  2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy nasiona kminu, gorczycy, asafetydę, liście curry i dal.
  4. Smażymy przez chwilę mieszając, aż gorczyca zacznie strzelać.
  5. Dodajemy cebulę i 1 łyżeczkę soli, cebulę smażymy powoli do zeszklenia.
  6. Dodajemy imbir, zielone chili i kurkumę, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  7. Pokrojone ziemniaki posypujemy mąką z ciecierzycy, mieszamy, dodajemy do podsmażonej cebuli z przyprawami.
  8. Dodajemy połowe posiekanej natki kolendry i 2 szklanki wody.
  9. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.
  10. Posypujemy resztą natki kolendry.

Podajemy z chlebkami puri.

Smacznego!

puri bhaji

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ziemniaczane curry do chlebków puri (Aloo Bhaji) — 2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: