Wegetariańskie curry z ziemniakami i zielonym groszkiem zanurzonymi w aromatycznym pomidorowym sosie to popularne danie kuchni indyjskiej. Aloo Matar (aloo to ziemniaki, natomiast matar to zielony groszek), bo tak w hindi nazywana jest ta potrawa, wywodzi się z kuchni Pendżabu. Bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie smakowite curry cieszy się wielką popularnością wśród miłośników indyjskich smaków, stąd dziś możemy znaleźć je w menu wielu indyjskich restauracji na całym świecie. Wersja restauracyjna potrawy to najczęściej gęsty pomidorowy sos, jednak podróżując po Indiach, możemy natknąć się również często na danie w wersji „suchej”, gdzie ziemniaki i groszek obtoczone są jedynie warstwą aromatycznych przypraw.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na smaczne wegetariańskie curry – aloo matar:
- 1 duża cebula
- 2 duże ziemniaki
- 3 pomidory
- pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo - imbirowej (lub po łyżeczce utartego czosnku i korzenia imbiru)
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego chili
- pół łyżeczki mieszanki garam masala
- pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
- 1 łyżeczka soli
- natka kolendry do przybrania gotowego dania
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w ok. 3 cm kostkę (możemy również ugotować szybko ziemniaki w kuchence mikrofalowej).
- Cebulę i pomidory drobno siekamy.
- Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na około 15 minut, aby zmiękły. Blendujemy je następnie z niewielką ilością wody na gladką masę.
- W rondlu podgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i smażymy je przez chwilę dla wydobycia aromatu.
- Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy mieszajac, aż lekko się zezłoci.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy przez chwilę mieszając.
- Dodajemy sproszkowane przyprawy, sól i pokrojone pomidory.
- Smażymy mieszając, aż pomidory rozpadną się i odparuje z nich woda. Powinna powstać w miarę jednorodna masa. Gdyby chciało się przypalać, dodajemy odrobinę wody.
- Dodajemy pastę z orzechów, pokrojone ziemniaki i groszek.
- Dolewamy jedną szklankę wody, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Posypujemy natką kolendry.
Podajemy z indyjskim pieczywem.
Smacznego!
Uwaga: Pastę z orzechów nerkowca możemy zastąpić śmietanką.
Kolejne danie i ponownie pyszne !!!! Wszystkie dania z Twojego bloga jakie robiłem wyszły bezproblemowo ale nie mogę poradzić sobie z ciastem na samosy.Robiłem kilka razy i za każdym razem ciasto pęka przy składaniu. Farsz i sos rewelacyjny.