Pendżabskie curry z ziemniaków i zielonego groszku (Aloo Matar)

Podziel się z innymi:

Wegetariańskie curry z ziemniakami i zielonym groszkiem zanurzonymi w aromatycznym pomidorowym sosie to popularne danie kuchni indyjskiej. Aloo Matar (aloo to ziemniaki, natomiast matar to zielony groszek), bo tak w hindi nazywana jest ta potrawa, wywodzi się z kuchni Pendżabu. Bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie smakowite curry cieszy się wielką popularnością wśród miłośników indyjskich smaków, stąd dziś możemy znaleźć je w menu wielu indyjskich restauracji na całym świecie. Wersja restauracyjna potrawy to najczęściej gęsty pomidorowy sos, jednak podróżując po Indiach, możemy natknąć się również często na danie w wersji „suchej”, gdzie ziemniaki i groszek obtoczone są jedynie warstwą aromatycznych przypraw.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na smaczne wegetariańskie curry – aloo matar:

5.0 from 1 reviews
Pendżabskie curry z ziemniaków i zielonego groszku (Aloo Matar)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 pomidory
  • pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo - imbirowej (lub po łyżeczce utartego czosnku i korzenia imbiru)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki mieszanki garam masala
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • 1 łyżeczka soli
  • natka kolendry do przybrania gotowego dania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w ok. 3 cm kostkę (możemy również ugotować szybko ziemniaki w kuchence mikrofalowej).
  2. Cebulę i pomidory drobno siekamy.
  3. Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na około 15 minut, aby zmiękły. Blendujemy je następnie z niewielką ilością wody na gladką masę.
  4. W rondlu podgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i smażymy je przez chwilę dla wydobycia aromatu.
  5. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy mieszajac, aż lekko się zezłoci.
  6. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy przez chwilę mieszając.
  7. Dodajemy sproszkowane przyprawy, sól i pokrojone pomidory.
  8. Smażymy mieszając, aż pomidory rozpadną się i odparuje z nich woda. Powinna powstać w miarę jednorodna masa. Gdyby chciało się przypalać, dodajemy odrobinę wody.
  9. Dodajemy pastę z orzechów, pokrojone ziemniaki i groszek.
  10. Dolewamy jedną szklankę wody, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  11. Posypujemy natką kolendry.

Podajemy z indyjskim pieczywem.

Smacznego!

aloo matar

Uwaga: Pastę z orzechów nerkowca możemy zastąpić śmietanką.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Pendżabskie curry z ziemniaków i zielonego groszku (Aloo Matar) — Jeden komentarz

  1. Kolejne danie i ponownie pyszne !!!! Wszystkie dania z Twojego bloga jakie robiłem wyszły bezproblemowo ale nie mogę poradzić sobie z ciastem na samosy.Robiłem kilka razy i za każdym razem ciasto pęka przy składaniu. Farsz i sos rewelacyjny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: