Kuchnia regionu Chettinad położonego w stanie Tamil Nadu uważana jest przez wielu za esencję kuchni południowoindyjskiej. Od stuleci tereny te zamieszkałe były przez wyznającą śiwaizm społeczność Nagaratharów. Członkowie tej kasty opanowali w dużym stopniu handel solą i przyprawami na terenach południa Indii, a z czasem ich biznesy sięgnęły obszaru całej południowo-wschodniej Azji. Oprócz handlu tradycyjnie zajmowali się również bankierstwem i usługami finansowymi. To właśnie dzięki nim sztuka kulinarna okolic Chettinad ubogacana była stopniowo składnikami typowymi dla innych części Indii oraz krajów sąsiednich.
Dla dzisiejszych dań z regionu Chettinad bardzo charakterystyczne są przygotowywane na świeżo mieszanki przyprawowe, często z dodatkiem prażonego kokosa.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczne curry z gotowanych jajek w stylu Chettinad i przeniesienie się na moment do gorącego indyjskiego Tamil Nadu.
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki kurkumy
- 10-12 listków curry
- ok 3 łyżek oleju
- sól do smaku (około 1 łyżeczki)
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- 1-2 suszone papryczki chili
- kawałek kory cynamonu (ok. 3 cm)
- 4 łyżki świeżo utartego kokosa (mogą być również wiórki - 3 łyżki)
- Cebulę i pomidory drobno kroimy.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy, w każdym jajku wykonujemy po kilka niezbyt głębokich nacięć.
- W nacięcia wcieramy chili zmieszane z kurkumą.
- Podsmażamy jajka na niewielkiej ilości oleju, aby zrumieniły się delikatnie ze wszystkich stron. Podsmażone jajka odkładamy na bok.
- Przygotowujemy pastę przyprawową: na odrobinie oleju podsmażamy przez około minutę nasiona kminu, kolendry, kopru włoskiego i pieprzu, oraz suszone chili i korę cynamonu. Dodajemy utarty kokos, smażymy mieszając do delikatnego zezłocenia.
- Po ostygnięciu blendujemy podprażone przyprawy z niewielką ilością wody (pół szklanki) do uzyskania gęstej pasty.
- Na głębokiej patelni (może być wok) rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, smażymy, aż zaczną strzelać.
- Dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i liście curry, smażymy przez chwilę, mieszając.
- Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy wszystko mieszając, aż odparuje nadmiar wody, a pomidory rozpadną się.
- Dodajemy pastę przyprawową i około 1 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy jajka, gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez około 10 minut.
Smacznego!
to na pewno mi posmakuje
super, coś dla mnie
W przepisie jest pół łyżeczki gorczycy i 1 łyżeczka gorczycy, czy to przypadkowy błąd?
Oczywiście to błąd. Dzięki za uwagę – już poprawione. 1 łyżeczka gorczycy będzie ok.
problemem w Polsce sa liscie curry:)
https://allegro.pl/oferta/liscie-curry-10g-7545921504
W hinduskich sklepach można kupić mrożone liście curry.Polecam
wygląda mega, trzeba przetestować
Idealne! Zobione i zjedzone 🙂