Północnoindyjskie kremowe curry z kurczaka (Chicken Changezi)

Podziel się z innymi:

Chicken Changezi czyli kurczak Czyngis Chana to jedno z klasycznych dań kuchni północnych Indii. To bogate, kremowe, niezbyt ostre curry podobne jest w swym charakterze do kurczaka maślanego Butter Chicken lub jego brytyjskiego odpowiednika, czyli Chicken Tikka Masala. Bazę gęstego kremowego sosu tworzą pomidory, cebula i orzechy nerkowca, a kawałki kurczaka marynowane są w jogurcie z przyprawami i przed dodaniem do sosu przypiekane na patelni.

Kurczaka changezi można spotkać w ofertach restauracji w całych północnych Indiach oraz w Pakistanie. Potrawa ta, obok sycącego mięsnego nihari, stanowi jedną z kulinarnych wizytówek jadłodajni Starego Delhi. W muzułmańskich domach changezi tradycyjnie wchodzi w skład iftar, kolacji kończącej całodzienny post w czasie świętego miesiąca ramadan. Zarówno sama nazwa dania, jak i charakterystyczny kremowy zawiesisty sos, nawiązują do dziedzictwa Wielkich Mogołów, panujących przez stulecia na tych terenach, którzy swoje korzenie wywodzili od wielkiego mongolskiego wodza Czyngis Chana.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na prawdziwie królewskie północnoindyjskie curry z kurczaka:

4.3 from 3 reviews
Północnoindyjskie kremowe curry z kurczaka (Chicken Changezi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak pokrojony na niewielkie kawałki
marynata:
  • 150 gramów gęstego jogurtu
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • sok z połowy cytryny
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka pomidorów lub 400ml gotowego pomidorowego przecieru
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mieszanki chaat masala
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • 100ml gęstej słodkiej śmietany
  • 100 ml mleka
  • 4-5 łyżek oleju
  • woda - ok. pół szklanki
  • natka kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do pokrojonego kurczaka dodajemy składniki marynaty: pastę czosnkowo-imbirową, chili, sok z cytryny, sól oraz jogurt, zostawiamy w lodówce na godzinę.
  2. Cebulę kroimy w piórka, pomidory miksujemy na puree.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz orzechy nerkowca, smażymy, aż cebula się lekko zezłoci.
  4. Po ostygnięciu orzechy i cebulę blendujemy z niewielką ilością wody na gładką pastę.
  5. Zamarynowane kawałki kurczaka wrzucamy razem z marynatą na średnio rozgrzaną patelnię, smażymy mieszając przez około 10 minut, aż cały płyn odparuje, a kurczak się lekko zrumieni.
  6. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, chwilę smażymy.
  7. Dodajemy zmiksowaną cebulę z orzechami, puree pomidorowe i przyprawy w proszku: kolendrę, chaat masala i garam masala.
  8. Dodajemy śmietankę i gotujemy wszystko mieszając przez kilka minut.
  9. Dodajemy podsmażonego kurczaka, mleko, pokruszone liście kozieradki, ew. solimy do smaku (uwaga! chaat masala jest słona).
  10. Dusimy pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki.
  11. Dekorujemy kilkoma zielonymi papryczkami chili i posiekaną natką kolendry.

Smacznego!

kurczak czangezi

Niekiedy do changezi podaje się ugotowane na twardo jajko.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Północnoindyjskie kremowe curry z kurczaka (Chicken Changezi) — 22 komentarze

  1. Było super! To danie jest fantastyczne! Gratuluje super bloga, wypróbowałam tez inne przepisy i było pysznie. Poleciłam już stronę wszystkim znajomym 😊

  2. a kozieradke w nasionach mozna dać do tego dania? 🙂 dopiero co próbuje przygotowywać kuchnie indyjską i niestety w moim sklepie kozieradki nie było w formie liściastej

  3. Przepis super, fajna strona, tylko dlaczego właściciel zablokował kopiowanie. Jak ktoś zapragnie to skopiwać to i tak to zrobi. 3 gwiazdki za brak możliwość kopiowania.

  4. Rewelacyjny przepis! Wyszło danie iście restauracyjne! Brawo Ty, brawo ja! 😉
    P.S. Użyłem jedynie piersi kurczaka (6 sztuk), zwiększając proporcjonalnie ilość składników. Nie za bardzo zrozumiałem, co oznacza „1 kurczak pokrojony na kawałki”…

    • Cieszę się, że smakowało 🙂 Jeden kurczak – podzielony na części (pałki, udka, skrzydełka, jakieś sześć kawałków z piersi – razem z przynależnymi kostkami 🙂 ) – tzw „rąbanka” 🙂

  5. Witam bardzo ciekawy i inspirujący blog – często korzystam. Mam takie pytanie bo widzę że przepisy są dość konkretne czy moze udałoby by się „załatwić” przepis na danie z południa Indii Chicken Madras? Oczywiście w internecie jest mnóstwo ale po zrobieniu mają się nijak do oryginalu a jak robię dania z tego bloga to są najbardziej mi przypominające te z dobrych restauracji. Dziękuję za ewentualną odpowiedź i życzę najlepszego w nowym roku. Pozdrawiam

  6. Najbardziej kremowe danie indyjskie jakie udało mi się zrobić. Chyba te nerkowce tu sporo wnoszą 🙂 nadal czekam niecierpliwie na Chicken Madras. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: