Kurczak karahi (Karahi Chicken)

Podziel się z innymi:

Kurczak karahi to popularne danie wywodzące się z kuchni północy Indii i Pakistanu. Nazwa nawiązuje do naczynia, w którym jest ono tradycyjnie przyrządzane. Otóż karahi to rodzaj stalowej głębokiej patelni – woka z płaskim dnem. Karahi (nazywane również kadai) jest powszechnie stosowane przez gospodynie na całym subkontynencie indyjskim.

Przepis na kurczaka karahi jest bardzo prosty. Jest to klasyczne curry z sosem przyrządzanym na bazie pomidorów z typowym dla północy Indii podstawowym zestawem przypraw. Danie to było pierwowzorem słynnego balti, potrawy będącej dzisiaj kulinarną wizytówką brytyjskiego miasta Birmingham.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na kurczaka karahi:

5.0 from 2 reviews
Kurczak karahi (Karahi Chicken)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub po łyżeczce utartego czosnku i imbiru)
  • 3 nieduże pomidory (mogą być pomidory z puszki)
  • pół zielonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • pół łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 zielona papryczka chili
  • garść natki kolendry i odrobinę korzenia imbiru do przybrania
  • pół szklanki oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kurczaka pozbawiamy skóry, dzielimy na niewielkie kawałki.
  2. Cebulę drobno kroimy. Pomidory kroimy w niewielką kostkę.
  3. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pastę czosnkowo-imbirową, smażymy do zeszklenia cebuli.
  4. Wrzucamy mięso kurczaka, smażymy w głębokim oleju do delikatnego zezłocenia, delikatnie mieszając (około 5 minut).
  5. Po podsmażeniu mięsa pozbywamy się nadmiaru oleju, zostawiamy około 1 łyżki.
  6. Do mięsa dodajemy mieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, chili i sól, smażymy przez chwilę mieszając, aby mięso pokryło się przyprawami.
  7. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy wszystko, aż pomidory się rozpadną.
  8. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy przez około 15 minut.
  9. Dodajemy jogurt, suszone liście kozieradki i przyprawę garam masala, mieszamy.
  10. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
  11. Gotujemy wszystko przez około 10 minut bez przykrycia, aby zredukować nadmiar płynu. Powinno pozostać niezbyt dużo gęstego sosu.
  12. Ewentualnie dosalamy do smaku.
  13. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką kolendry, pokrojonym w "zapałki" imbirem i plasterkami zielonego chili.

Podajemy z czapati, chlebkami naan albo ryżem.

Smacznego!

karahi

Podziel się z innymi:

Komentarze

Kurczak karahi (Karahi Chicken) — 8 komentarzy

  1. Witam, wczoraj zrobiłam kurczaka karahi, zapach zwabił dzieci i męża do kuchni, odbyła się mała degustacja, wszyscy są zachwyceni smakiem i aromatem :)pychota !!! Dziękuję za genialny przepis 🙂

  2. Przepis doskonaly jak wszystkie na tej stronie.Ale mam pytanie. Nie uzywam o tej porze roku swierzych pomidorow bo sa bez smaku. Uzywam pomidorow z puszki ale chba dlatego to curry wyszlo bardziej pomidorowe niz powinno.Pytanie.. ile pomidorow z puszki powinienem uzyc zamiast trzech swierzych? Ja uzylem cala puszek krojonych lacznie z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: