Jajka z Chettinad (Chettinad Eggs Curry)

Podziel się z innymi:

Kuchnia regionu Chettinad położonego w stanie Tamil Nadu uważana jest przez wielu za esencję kuchni południowoindyjskiej. Od stuleci tereny te zamieszkałe były przez wyznającą śiwaizm społeczność Nagaratharów. Członkowie tej kasty opanowali w dużym stopniu handel solą i przyprawami na terenach południa Indii, a z czasem ich biznesy sięgnęły obszaru całej południowo-wschodniej Azji. Oprócz handlu tradycyjnie zajmowali się również bankierstwem i usługami finansowymi. To właśnie dzięki nim sztuka kulinarna okolic Chettinad ubogacana była stopniowo składnikami typowymi dla innych części Indii oraz krajów sąsiednich.

Dla dzisiejszych dań z regionu Chettinad bardzo charakterystyczne są przygotowywane na świeżo mieszanki przyprawowe, często z dodatkiem prażonego kokosa.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczne curry z gotowanych jajek w stylu Chettinad i przeniesienie się na moment do gorącego indyjskiego Tamil Nadu.

Jajka z Chettinad (Chettinad Eggs Curyy)
 
Składniki/Ingredients:
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 10-12 listków curry
  • ok 3 łyżek oleju
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
do uprażenia i zmielenia:
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1-2 suszone papryczki chili
  • kawałek kory cynamonu (ok. 3 cm)
  • 4 łyżki świeżo utartego kokosa (mogą być również wiórki - 3 łyżki)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę i pomidory drobno kroimy.
  2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, w każdym jajku wykonujemy po kilka niezbyt głębokich nacięć.
  3. W nacięcia wcieramy chili zmieszane z kurkumą.
  4. Podsmażamy jajka na niewielkiej ilości oleju, aby zrumieniły się delikatnie ze wszystkich stron. Podsmażone jajka odkładamy na bok.
  5. Przygotowujemy pastę przyprawową: na odrobinie oleju podsmażamy przez około minutę nasiona kminu, kolendry, kopru włoskiego i pieprzu, oraz suszone chili i korę cynamonu. Dodajemy utarty kokos, smażymy mieszając do delikatnego zezłocenia.
  6. Po ostygnięciu blendujemy podprażone przyprawy z niewielką ilością wody (pół szklanki) do uzyskania gęstej pasty.
  7. Na głębokiej patelni (może być wok) rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, smażymy, aż zaczną strzelać.
  8. Dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia.
  9. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i liście curry, smażymy przez chwilę, mieszając.
  10. Dodajemy pokrojone pomidory, smażymy wszystko mieszając, aż odparuje nadmiar wody, a pomidory rozpadną się.
  11. Dodajemy pastę przyprawową i około 1 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia.
  12. Dodajemy jajka, gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez około 10 minut.

Smacznego!

eggs Chettinad

Podziel się z innymi:

Komentarze

Jajka z Chettinad (Chettinad Eggs Curry) — 4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: