Kurczak karahi to popularne danie wywodzące się z kuchni północy Indii i Pakistanu. Nazwa nawiązuje do naczynia, w którym jest ono tradycyjnie przyrządzane. Otóż karahi to rodzaj stalowej głębokiej patelni – woka z płaskim dnem. Karahi (nazywane również kadai) jest powszechnie stosowane przez gospodynie na całym subkontynencie indyjskim.
Przepis na kurczaka karahi jest bardzo prosty. Jest to klasyczne curry z sosem przyrządzanym na bazie pomidorów z typowym dla północy Indii podstawowym zestawem przypraw. Danie to było pierwowzorem słynnego balti, potrawy będącej dzisiaj kulinarną wizytówką brytyjskiego miasta Birmingham.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na kurczaka karahi:
Kurczak karahi (Karahi Chicken)
Składniki/Ingredients:
- 1 kurczak
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub po łyżeczce utartego czosnku i imbiru)
- 3 nieduże pomidory (mogą być pomidory z puszki)
- pół zielonej papryki
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
- pół łyżeczki mieszanki garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 zielona papryczka chili
- garść natki kolendry i odrobinę korzenia imbiru do przybrania
- pół szklanki oleju
Przygotowanie/Preparation:
- Kurczaka pozbawiamy skóry, dzielimy na niewielkie kawałki.
- Cebulę drobno kroimy. Pomidory kroimy w niewielką kostkę.
- W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pastę czosnkowo-imbirową, smażymy do zeszklenia cebuli.
- Wrzucamy mięso kurczaka, smażymy w głębokim oleju do delikatnego zezłocenia, delikatnie mieszając (około 5 minut).
- Po podsmażeniu mięsa pozbywamy się nadmiaru oleju, zostawiamy około 1 łyżki.
- Do mięsa dodajemy mieloną kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, chili i sól, smażymy przez chwilę mieszając, aby mięso pokryło się przyprawami.
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy wszystko, aż pomidory się rozpadną.
- Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy przez około 15 minut.
- Dodajemy jogurt, suszone liście kozieradki i przyprawę garam masala, mieszamy.
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.
- Gotujemy wszystko przez około 10 minut bez przykrycia, aby zredukować nadmiar płynu. Powinno pozostać niezbyt dużo gęstego sosu.
- Ewentualnie dosalamy do smaku.
- Gotowe danie posypujemy posiekaną natką kolendry, pokrojonym w "zapałki" imbirem i plasterkami zielonego chili.
Podajemy z czapati, chlebkami naan albo ryżem.
Smacznego!
Fantastyczne przepisy! Będę zaglądać 🙂
wow mega !
Witam, wczoraj zrobiłam kurczaka karahi, zapach zwabił dzieci i męża do kuchni, odbyła się mała degustacja, wszyscy są zachwyceni smakiem i aromatem :)pychota !!! Dziękuję za genialny przepis 🙂
Przepis doskonaly jak wszystkie na tej stronie.Ale mam pytanie. Nie uzywam o tej porze roku swierzych pomidorow bo sa bez smaku. Uzywam pomidorow z puszki ale chba dlatego to curry wyszlo bardziej pomidorowe niz powinno.Pytanie.. ile pomidorow z puszki powinienem uzyc zamiast trzech swierzych? Ja uzylem cala puszek krojonych lacznie z sosem.
Trzy nieduże 🙂 -no może cztery 🙂
Przepyszne polecam mmmmmmhhhhh palce lizac
Czy zamiast nasion kminu można użyć kminu mielonego ?
Jasne 🙂