Dla wielu z nas danie o nazwie chicken tikka masala (kurczak tikka masala) jest najbardziej znanym daniem kojarzącym się z kuchnią indyjską. Chociaż w swym charakterze niewątpliwie indyjska, to potrawa w wersji, jaką znamy ją dzisiaj, podobnie jak chociażby chicken balti czy madras chicken, zaliczana jest do przedstawicieli kuchni BIR (British Indian Restaurant).
Przy tworzeniu tego dania kreatywni szefowie kuchni połączyli kilka typowych indyjskich przepisow w jeden i w taki sposób powstało danie, które dzisiaj dla Europejczykow jest prawdziwym symbolem indyjskiego smaku.
Do klasycznego indyjskiego dania, jakim jest chicken tikka, czyli pieczone w piecu tandoor kawałki mięsa kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami dodano równie klasyczny sos oparty na cebuli i pomidorach.
Do dania, ktore uzyskało na Wyspach ogromną popularność i z czasem weszło do menu wszystkich chyba indyjskich restauracji, najczęściej pretensje zgłasza szkockie Glasgow.
W 2009 roku grupa szkockich posłów rozpoczęła kampanię o przyznanie potrawie chicken tikka masala europejskiej chronionej nazwy pochodzenia. Ich starania nie przyniosły jednak spodziewanego efektu, gdyż wykazano, że potrawy przyrzadzane z podobnych składników i zbliżone w swym charakterze znane sa pod różnymi nazwami w Indiach i Pakistanie.
Pomimo, że nie ma jasności co do pochodzenia tej potrawy, danie stało się jednym z symboli współczesnej kuchni brytyjskiej, podkreslając jej multikulturowość i otwartość.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na pysznego kurczaka tikka masala.
- 1 kilogram mięsa z piersi kurczaka
- 200 gramów jogurtu naturalnego (gęstego)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka utartego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- pół łyżeczki kurkumy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki klarowanego masła albo oleju
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 mała cebula
- 400 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 400 ml sosu curry - przepis tutaj
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mielonego kokosa
- 1 łyżka mielonych migdałów
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- woda
- natka kolendry
- Mięso kroimy na kawałki ok 5 cm. Czosnek rozgniatamy.
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy, dodajemy mięso, marynujemy przynajmniej przez godzinę w lodówce.
- Kawałki mięsa pieczemy na grillu nadziane na szpadki do szaszłyków.
- Cebulę drobno kroimy.
- W garnku rozgrzewamy olej albo klarowane masło. Wrzucamy cebulę i smażymy do zezłocenia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy wszystko przez minutę, mieszając.
- Dodajemy sproszkowane przyprawy: kolendrę, kmin, kurkumę i pieprz, mieszamy, smażymy przez około pół minuty.
- Dodajemy sos pomidorowy, mieszamy z przyprawami, następnie partiami dodajemy sos curry.
- Gotujemy sos przez około 10 minut, w razie potrzeby dodając trochę wody.
- Dodajemy mieszankę garam masala, liście kozieradki, śmietanę, mielony kokos i migdały, doprawiamy cytryną, solą i cukrem. Sos powinien być mocno pomidorowy, ale nie za kwaśny.
- Wrzucamy mięso, dusimy wszystko na małym ogniu przez 5-10 minut.
- Dodajemy łyżkę masła, posypujemy natką kolendry.
Smacznego!
ostatnio kupiłam gotowy sos Tikka masala 🙂 pokroiłam kurczaka dodałam sos i gotowe, ale czułam ,że to nie to. Zabrałam dzieci do restauracji indyjskiej i o mało nie spadłam z krzesła jedząc kurczaka-smak świeżych przypraw i ziół powalił mnie na kola, stwierdziłam,że sama muszę odkryć kuchnię indyjską- dziękuję za wspaniałe przepisy z których mogłam skorzystać i podzielić się pyszną kuchnią indyjską z najbliższymi:)
A czym się różni chicken tikka masala od butter chicken? 🙂
Rewelacja! 🙂
Dzięki za przepis.
Jedna łyżka mielonego kokosa – można użyć wiórków kokosowych czy o co konkretnie chodzi?:)
Mogą być wiórki
Zrobiłam….modyfikacje drobne… ale… od dzisiaj Bombaj masala ma poważna konkurencje… mnie… rewelacja… chociaż piecze w paszcze…dzięki
Wyborny przepis. Polecam
moja ulubiona potrawa
Rewelacja. Byłem w Indiach dosyć długo i jadłem w wielu miejscach. Ten przepis jest naprawdę super. Do swojego chicken tikka masala użyłem w większości oryginalnych przypraw zakupionych w Bombaju i Waranasi. Proporcje i sposób przygotowania wykorzystałem z przepisu. Wyszło niesamowicie pyszne danie. Polecam
Bardzo się cieszę, że smakowało.
Czy zamiast gęstej śmietany można dodać śmietanki kokosowej lub bardzo gęstego mleka kokosowego?
Pozdrawiam serdecznie!
Na pewno nikomu nie zaszkodzi 🙂
Po raz pierwszy przygotowywałem kurczaka tikka masala z niniejszej strony i muszę przyznać , że sam byłem zaskoczony smakiem, a co dopiero goście 😀 Na Wielkanoc robię powtórkę. Lubię kuchnie idąc na wschód tak więc odrobina Indii nie zaszkodzi. Polecam
Świetny przepis! Dość czasochłonny, ale warto. Ja dodałam trochę mniej soku z cytryny i tez dosłodziłam sos na końcu. W każdym razie przepis jak z dobrej indyjskiej restauracji!
Polecam!
Najostrzejsze Chicken tikka masala podają w Mumbaju (Bombaj). Piecze dwa razy. Jak jesz, a później s…. .😢
uwielbiam kuchnię indyjską za „pachnące” przyprawy, kilka dni temu zrobiłam kurczaka z tego przepisu, to było niebo w gębie!, smakowało ZAJEDWABIŚCIE!!!
Mój ulubiony rodzaj kurczaka 🙂