Określenie bhuna dotyczy techniki gotowania, polegającej na podsmażaniu przypraw w gorącym oleju dla uwolnienia ich aromatów. Mięsne danie przyrządzane w ten sposób będzie charakteryzować się małą ilością gęstego sosu, a kawałki mięsa pokryte zostaną intensywnie aromatyczną pastą przyprawową. Dania przygotowywane w stylu bhuna są bardzo popularne w tradycyjnej kuchni północnych regionów Indii i Pakistanu.
Potrawa zwana bhuna gosht przyrządzana jest z mięsa jagnięcego lub koźliny. W restauracyjnej wersji zazwyczaj jest to średnio ostre curry zawierające często dodatek zielonej papryki, udekorowane pokrojoną w paski zezłoconą cebulką. Ze względu na swoją konsystencję jadane jest zwykle w towarzystwie indyjskiego pieczywa: placków czapati bądź chlebków naan, choć doskonale smakuje również z ugotowanym ryżem basmati.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczne curry bhuna gosht:
- 1 kilogram jagnięciny lub koźliny z kością pokrojonej na niewielkie kawałki
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- kawałek korzenia imbiru (wielkości kciuka)
- 1 indyjski liść laurowy
- 5 cm kawałek kory cynamonu
- 4-5 goździków
- 3-4 strączki zielonego kardamonu
- 1-2 czarne kardamony
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 suszona papryczka chili
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka soli
- 150 gramów gęstego jogurtu
- 2 pomidory
- opcjonalnie 1 zielona papryka
- opcjonalnie szczypta suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
- 5 łyżek oleju (w oryginalnych przepisach stosuje się olej z gorczycy)
- 2 łyżki klarowanego masła
- natka kolendry do posypania gotowego dania
- Cebulę kroimy z drobną kostkę.
- Czosnek i imbir drobno siekamy.
- W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawy: liść laurowy, suszoną papryczkę chili, goździki, cynamon, kardamon oraz pieprz, smażymy mieszając, aż zaczną pachnieć.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek i imbir, smażymy do delikatnego zrumienienia.
- Dodajemy cebulę, mieszając smażymy nadal, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy mięso, sproszkowane przyprawy: kolendrę i kurkumę, posiekane zielone chili oraz sól.
- Smażymy wszystko przez chwilę na dużym ogniu mieszając, aż mięso zmieni kolor.
- Dodajemy jogurt, wciąż smażymy na dużym ogniu dla odparowania nadmiaru wody.
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i dusimy, aż mięso będzie miękkie. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę wody, ale tylko tyle, żeby nic się nie przypalało. Mięso powinno gotować się w minimalnej ilości płynu.
- Kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojoną drobno paprykę, suszoną kozieradkę i klarowane masło,
- Gdy mięso jest już całkowicie miękkie, zwiększamy ogień i redukujemy nadmiar płynu.
- Dosalamy do smaku.
- Gotową potrawę posypujemy natką kolendry.
Smacznego!
WOW, trafiłam tu przez przypadek i jestem zachwycona. Chyba będę częściej tu zaglądać 😀
Genialna strona , mnóstwo przepisów