Curry z wątróbki jagnięcej (Kaleji Curry)

Podziel się z innymi:

Potrawa, nazywana w języku hindi Kaleji Curry, to smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu curry z wątróbki. W Indiach w ten sposób przyrządza się najczęściej wątróbkę jagnięcą albo koźlęcą, lecz z powodzeniem można użyć również wołowej bądź cielęcej. Poniższy przepis wywodzi się z kuchni południa Indii, na co wskazuje wykorzystanie w nim charakterystycznych dla tych rejonów przypraw: nasion gorczycy, pieprzu i liści curry.

Zapraszam do wypróbowania przepisu:

Curry z wątróbki jagnięcej (Kaleji Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 gramów wątróbki
  • jedna duża cebula
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 10-12 liści curry
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Wątróbkę kroimy w kostkę, zalewamy szklanką wody z dwiema łyżkami octu, zostawiamy na około pół godziny. Odlewamy wodę, kilkukrotnie przepłukujemy.
  2. Cebulę kroimy w cienkie paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kiedy zaczną "strzelać", dodajemy pokrojoną cebulę.
  4. Kiedy cebula się lekko przyrumieni, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i liście curry, smażymy przez około 1 minutę, mieszając.
  5. Dodajemy sproszkowane przyprawy: kurkumę, kolendrę, koper włoski i chili, smażymy przez chwilę.
  6. Wrzucamy wątróbkę, chwilę obsmażamy na dużym ogniu, mieszając, potem dodajemy pół szklanki wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
  7. Dodajemy pieprz, solimy do smaku, smażymy chwilę bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody. Powinna pozostać niewielka ilość gęstego sosu.

liver curry

Smacznego!

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: