Potrawa, nazywana w języku hindi Kaleji Curry, to smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu curry z wątróbki. W Indiach w ten sposób przyrządza się najczęściej wątróbkę jagnięcą albo koźlęcą, lecz z powodzeniem można użyć również wołowej bądź cielęcej. Poniższy przepis wywodzi się z kuchni południa Indii, na co wskazuje wykorzystanie w nim charakterystycznych dla tych rejonów przypraw: nasion gorczycy, pieprzu i liści curry.
Zapraszam do wypróbowania przepisu:
Curry z wątróbki jagnięcej (Kaleji Curry)
Składniki/Ingredients:
- 500 gramów wątróbki
- jedna duża cebula
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego chili
- pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 10-12 liści curry
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- woda
Przygotowanie/Preparation:
- Wątróbkę kroimy w kostkę, zalewamy szklanką wody z dwiema łyżkami octu, zostawiamy na około pół godziny. Odlewamy wodę, kilkukrotnie przepłukujemy.
- Cebulę kroimy w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kiedy zaczną "strzelać", dodajemy pokrojoną cebulę.
- Kiedy cebula się lekko przyrumieni, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i liście curry, smażymy przez około 1 minutę, mieszając.
- Dodajemy sproszkowane przyprawy: kurkumę, kolendrę, koper włoski i chili, smażymy przez chwilę.
- Wrzucamy wątróbkę, chwilę obsmażamy na dużym ogniu, mieszając, potem dodajemy pół szklanki wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
- Dodajemy pieprz, solimy do smaku, smażymy chwilę bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody. Powinna pozostać niewielka ilość gęstego sosu.
Smacznego!
Czy można użyć wątróbki indyczej lub wieprzowej?
Można, na pewno będzie ok.
Zrobiłem z jagnięcej. Pycha
Co to za pasta imbirowo-czosnkowa? Czy mozna ja zrobic samemu?
https://smak-indii.pl/pasta-czosnkowo-imbirowa