Potrawa, nazywana w języku hindi Kaleji Curry, to smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu curry z wątróbki. W Indiach w ten sposób przyrządza się najczęściej wątróbkę jagnięcą albo koźlęcą, lecz z powodzeniem można użyć również wołowej bądź cielęcej. Poniższy przepis wywodzi się z kuchni południa Indii, na co wskazuje wykorzystanie w nim charakterystycznych dla tych rejonów przypraw: nasion gorczycy, pieprzu i liści curry.
Zapraszam do wypróbowania przepisu:
Curry z wątróbki jagnięcej (Kaleji Curry)
Składniki/Ingredients:
- 500 gramów wątróbki
- jedna duża cebula
- 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego chili
- pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 10-12 liści curry
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- woda
Przygotowanie/Preparation:
- Wątróbkę kroimy w kostkę, zalewamy szklanką wody z dwiema łyżkami octu, zostawiamy na około pół godziny. Odlewamy wodę, kilkukrotnie przepłukujemy.
- Cebulę kroimy w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona gorczycy, kiedy zaczną "strzelać", dodajemy pokrojoną cebulę.
- Kiedy cebula się lekko przyrumieni, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i liście curry, smażymy przez około 1 minutę, mieszając.
- Dodajemy sproszkowane przyprawy: kurkumę, kolendrę, koper włoski i chili, smażymy przez chwilę.
- Wrzucamy wątróbkę, chwilę obsmażamy na dużym ogniu, mieszając, potem dodajemy pół szklanki wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
- Dodajemy pieprz, solimy do smaku, smażymy chwilę bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody. Powinna pozostać niewielka ilość gęstego sosu.
![liver curry liver curry](https://smak-indii.pl/wp-content/uploads/2018/11/liver_curry.jpg)
Smacznego!
Czy można użyć wątróbki indyczej lub wieprzowej?
Można, na pewno będzie ok.
Zrobiłem z jagnięcej. Pycha
Co to za pasta imbirowo-czosnkowa? Czy mozna ja zrobic samemu?
https://smak-indii.pl/pasta-czosnkowo-imbirowa