Parata z ziemniakami ( Aloo Paratha ) – bardzo popularne danie śniadaniowe pochodzące z północnych Indii. Tworzą je dwie warstwy chapati i nadzienie na bazie ziemniaków.
Proste w przygotowaniu, smaczne i sycące.
Jak zrobić aloo paratha?
Proporcje na 12 sztuk:
Parata z ziemniakami ( Aloo Paratha )
Składniki/Ingredients:
ciasto jak na chapati:
- 2 szklanki mąki najlepiej pełnoziarnistej
- ok. 1 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
nadzienie:
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 posiekana zielona papryczka chili ( lub chili w proszku do smaku )
- pęczek posiekanej natki kolendry
opcjonalnie można dodać:
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 małą drobno posiekaną cebulę
- 1 mały kawałek drobno posiekanego imbiru
Przygotowanie/Preparation:
- Robimy ciasto jak na chapati. Do mąki dodajemy olej, sól, powoli dolewamy wodę zarabiając ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, powinno być miękkie i elastyczne.
- Zostawiamy ciasto na pół godziny przykryte ściereczką, aby odpoczęło.
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i rozgniatamy, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
- Ciasto i masę ziemniaczaną z przyprawami dzielimy na dwanaście części, nadzienia powinno być trochę więcej niż ciasta.
- Z ciasta formujemy kulki, następnie rozgniatamy na placki o średnicy ok. 8 cm. Na placek z ciasta kładziemy kulkę nadzienia, po czym brzegi ciasta zlepiamy dokładnie ze sobą.
- Oprószone mąką kulki ciasta z nadzieniem rozpłaszczamy dłonią i delikatnie rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 15 cm.
- Kładziemy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju i, po kilkunastu sekundach, gdy na powierzchni zaczną powstawać "bąble" skrapiamy olejem górę placka i odwracamy na drugą stronę, a po około 20 sekundach odwracamy jeszcze raz.
Smacznego!