Ziemniaki po kaszmirsku (Kashmiri Dum Aloo)

Podziel się z innymi:

Danie przyrządzane z ziemniaków zwane Dum Aloo wywodzi się z terenów Kaszmiru, historycznej krainy, gdzie od wieków mieszały się obyczaje i tradycje zamieszkujących tam wyznawców islamu, hinduizmu, buddyzmu oraz sikhizmu. Charakterystyczne dla potraw pochodzących z tego górskiego regionu jest wykorzystanie mięsa, głównie jagnięciny i koźliny, w połączeniu z jogurtem i produktami nabiałowymi, oleju i intensywnych korzennych przypraw. Rzadziej niż w innych regionach Indii używa się tu pomidorów, cebuli oraz czosnku, natomiast imbir najczęściej stosowany jest w postaci suszonej. Dania kuchni kaszmirskiej na ogół przyprawiane są lokalnie uprawianą odmianą papryki chili. Kaszmirskie papryczki nie są specjalnie ostre, a wyróżniającą je spośród innych odmian cechą, szczególnie pożądaną przy wykorzystaniu w kuchni jest żywa czerwona barwa uzyskanej z nich przyprawy.

Oto przepis na aromatyczne ziemniaki po kaszmirsku:

Ziemniaki po kaszmirsku (Kashmiri Dum Aloo)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram małych ziemniaków (idealne byłyby ziemniaczki o wielkości piłeczki pingpongowej, jeżeli są większe, możemy je przekroić na pół)
  • 1 łyżka mielonego kaszmirskiego chili (lub 1 łyżeczka ostrego chili i 3 łyżeczki słodkiej papryki)
  • 1 łyżka mielonego kopru włoskiego
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (shahi jeera) - możemy użyć też kminu rzymskiego
  • 250 gramów jogurtu naturalnego
  • 4-5 goździków
  • 3-4 strączki czarnego kardamonu
  • 2-3 strączki zielonego kardamonu
  • kawałek cynamonu (ok. 5 cm)
  • 1 indyjski liść laurowy
  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól do smaku
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie, powinny pozostać lekko twarde.
  2. Jeżeli skórka jest niezbyt gruba, możemy ją zostawić, w przeciwnym wypadku obieramy.
  3. Każdy ziemniak nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.
  4. Tak przygotowane ziemniaki obsmażamy w głębokim oleju do zrumienienia. Podsmażone ziemniaki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. W dużym rondlu z przykrywką rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy nasiona kminu, kardamon, cynamon, goździki. liść laurowy oraz pieprz, smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy asafetydę.
  6. Dodajemy chili, koper włoski oraz imbir, mieszamy, następnie wlewamy jogurt rozmieszany z jedną szklanką wody.
  7. Kiedy nasz sos zaczyna wrzeć, dodajemy ziemniaki, cukier, solimy do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki), zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut szczelnie nakryte pokrywką.
  8. Sos powinien zgęstnieć, w razie potrzeby redukujemy przez chwilę delikatnie mieszając.

Smacznego!

ziemniaki po kaszmirsku

 

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ziemniaki po kaszmirsku (Kashmiri Dum Aloo) — 3 komentarze

  1. Przepis jest mistrzowski!!! To moja ulubiona potrawa w Indiach! Dziś zrobiłam ziemniaczki i Dal Maślany, nie sądziłam, że pojawią się u mnie w domu prawdziwe smaki Indii, udało się!! Wielkie gratulacje za stronę, za te wszystkie detale!!!! Dzięki Wam mam wiarę w ludzką pasję!!!!! Trzymać tak dalej!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: