Danie przyrządzane z ziemniaków zwane Dum Aloo wywodzi się z terenów Kaszmiru, historycznej krainy, gdzie od wieków mieszały się obyczaje i tradycje zamieszkujących tam wyznawców islamu, hinduizmu, buddyzmu oraz sikhizmu. Charakterystyczne dla potraw pochodzących z tego górskiego regionu jest wykorzystanie mięsa, głównie jagnięciny i koźliny, w połączeniu z jogurtem i produktami nabiałowymi, oleju i intensywnych korzennych przypraw. Rzadziej niż w innych regionach Indii używa się tu pomidorów, cebuli oraz czosnku, natomiast imbir najczęściej stosowany jest w postaci suszonej. Dania kuchni kaszmirskiej na ogół przyprawiane są lokalnie uprawianą odmianą papryki chili. Kaszmirskie papryczki nie są specjalnie ostre, a wyróżniającą je spośród innych odmian cechą, szczególnie pożądaną przy wykorzystaniu w kuchni jest żywa czerwona barwa uzyskanej z nich przyprawy.
Oto przepis na aromatyczne ziemniaki po kaszmirsku:
- 1 kilogram małych ziemniaków (idealne byłyby ziemniaczki o wielkości piłeczki pingpongowej, jeżeli są większe, możemy je przekroić na pół)
- 1 łyżka mielonego kaszmirskiego chili (lub 1 łyżeczka ostrego chili i 3 łyżeczki słodkiej papryki)
- 1 łyżka mielonego kopru włoskiego
- 4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (shahi jeera) - możemy użyć też kminu rzymskiego
- 250 gramów jogurtu naturalnego
- 4-5 goździków
- 3-4 strączki czarnego kardamonu
- 2-3 strączki zielonego kardamonu
- kawałek cynamonu (ok. 5 cm)
- 1 indyjski liść laurowy
- 8-10 ziaren czarnego pieprzu
- pół łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka cukru
- olej do głębokiego smażenia
- sól do smaku
- woda
- Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie, powinny pozostać lekko twarde.
- Jeżeli skórka jest niezbyt gruba, możemy ją zostawić, w przeciwnym wypadku obieramy.
- Każdy ziemniak nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.
- Tak przygotowane ziemniaki obsmażamy w głębokim oleju do zrumienienia. Podsmażone ziemniaki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- W dużym rondlu z przykrywką rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy nasiona kminu, kardamon, cynamon, goździki. liść laurowy oraz pieprz, smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy asafetydę.
- Dodajemy chili, koper włoski oraz imbir, mieszamy, następnie wlewamy jogurt rozmieszany z jedną szklanką wody.
- Kiedy nasz sos zaczyna wrzeć, dodajemy ziemniaki, cukier, solimy do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki), zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut szczelnie nakryte pokrywką.
- Sos powinien zgęstnieć, w razie potrzeby redukujemy przez chwilę delikatnie mieszając.
Smacznego!
Ale one muszą być aromatyczne!
Przepis jest mistrzowski!!! To moja ulubiona potrawa w Indiach! Dziś zrobiłam ziemniaczki i Dal Maślany, nie sądziłam, że pojawią się u mnie w domu prawdziwe smaki Indii, udało się!! Wielkie gratulacje za stronę, za te wszystkie detale!!!! Dzięki Wam mam wiarę w ludzką pasję!!!!! Trzymać tak dalej!!!
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam.