Ryż miętowy (Pudina Rice)

Podziel się z innymi:

Dla ludzi mieszkających na terenach południowej i wschodniej Azji ryż jest podstawowym składnikiem diety. W kuchni indyjskiej znaleźć możemy mnóstwo rozmaitych przepisów umożliwiających przekształcenie codziennej porcji ryżu w kolorowe i pachnące dania.

Oto przepis na miętowy ryż basmati: bardzo smaczne, aromatyczne danie jadane często jako drugie śniadanie. Tak przygotowany ryż może stanowić samodzielną pożywną potrawę lub być dodatkiem do curry.

Ryż miętowy (Pudina Rice)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki świeżo ugotowanego ryżu (najlepiej basmati)
  • garść listków mięty
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm kawałek korzenia imbiru (czosnek i imbir możemy zastąpić 1 łyżką pasty czosnkowo-imbirowej)
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 strączki zielonego kardamonu
  • opcjonalnie 1 indyjski liść laurowy
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju lub klarowanego masła
Przygotowanie/Preparation:
  1. Umyte listki mięty blendujemy z czosnkiem, imbirem i papryczką chili.
  2. Cebulę drobno kroimy. Strączki kardamonu rozgniatamy nożem.
  3. Na patelni podgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cynamon, kardamon oraz liść laurowy, smażymy przez chwilę. aż przyprawy zaczną pachnieć.
  4. Dodajemy cebulę, smażmy do zeszklenia, następnie dodajemy orzechy nerkowca i smażymy jeszcze przez chwilę.
  5. Dodajemy pastę z mięty, chili, czosnku i imbiru, smażymy wszystko mieszając przez około 1 minuty.
  6. Wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy z przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny, ewentualnie solimy do smaku.

Smacznego!

ryż miętowy

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ryż miętowy (Pudina Rice) — Jeden komentarz

  1. Uwielbiam kuchnię indyjską. Niestety sam nie zawsze jestem w stanie ugotować tak pyszne dania jak te wyglądające przy przedstawianych przepisach. najczęsciej jednak odwiedzam pobliską restaurację indyjską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: