Dla ludzi mieszkających na terenach południowej i wschodniej Azji ryż jest podstawowym składnikiem diety. W kuchni indyjskiej znaleźć możemy mnóstwo rozmaitych przepisów umożliwiających przekształcenie codziennej porcji ryżu w kolorowe i pachnące dania.
Oto przepis na miętowy ryż basmati: bardzo smaczne, aromatyczne danie jadane często jako drugie śniadanie. Tak przygotowany ryż może stanowić samodzielną pożywną potrawę lub być dodatkiem do curry.
Ryż miętowy (Pudina Rice)
Składniki/Ingredients:
- 2 szklanki świeżo ugotowanego ryżu (najlepiej basmati)
- garść listków mięty
- 1 zielona papryczka chili
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cm kawałek korzenia imbiru (czosnek i imbir możemy zastąpić 1 łyżką pasty czosnkowo-imbirowej)
- kawałek kory cynamonu
- 2 strączki zielonego kardamonu
- opcjonalnie 1 indyjski liść laurowy
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju lub klarowanego masła
Przygotowanie/Preparation:
- Umyte listki mięty blendujemy z czosnkiem, imbirem i papryczką chili.
- Cebulę drobno kroimy. Strączki kardamonu rozgniatamy nożem.
- Na patelni podgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cynamon, kardamon oraz liść laurowy, smażymy przez chwilę. aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodajemy cebulę, smażmy do zeszklenia, następnie dodajemy orzechy nerkowca i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Dodajemy pastę z mięty, chili, czosnku i imbiru, smażymy wszystko mieszając przez około 1 minuty.
- Wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy z przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny, ewentualnie solimy do smaku.
Smacznego!
Uwielbiam kuchnię indyjską. Niestety sam nie zawsze jestem w stanie ugotować tak pyszne dania jak te wyglądające przy przedstawianych przepisach. najczęsciej jednak odwiedzam pobliską restaurację indyjską