Keralski sos z szalotek i prażonego kokosa (Ulli Theeyal)

Podziel się z innymi:

Theeyal, czyli danie “przypalone”, to w Kerali popularna forma dodatku do ryżu. Bazą  do przygotowania tego aromatycznego warzywnego curry jest prażony na złoto kokos oraz tamarynd. Brązowy sos, doprawiony charakterystycznymi dla południa Indii przyprawami, czyli chili, gorczycą i liśćmi curry jedzony jest chętnie z gotowanym ryżem, naleśnikami dosa lub placuszkami idli.

Do przyrządzenia theeyal można użyć rozmaitych warzyw. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych tradycyjnych wersji tego dania jest sos wykorzystujący ulli – sambar onions (szalotki), czyli ulli theeyal.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na aromatyczny sos cebulowy z południowego krańca Indii.

Keralskie curry z szalotek i prażonego kokosa (Ulli Theeyal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 20-25 szalotek
  • 1 szklanka swieżo utartego kokosa
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 świeże zielone chili
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • kilka nasion kozieradki
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej albo kawałek pulpy wielkości orzecha włoskiego
  • 10-15 listków curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki cukru
  • sól do smaku
Przygotowanie/Preparation:
  1. Pulpę tamaryndową zalewamy ciepłą wodą (około 3/4 szklanki), zostawiamy na 15 minut do namoczenia, po tym czasie odciskamy, wyrzucamy odciśniętą pulpę, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę.
  2. Szalotki siekamy wzdłuż na piórka.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego
  4. Na olej wrzucamy utarty kokos, nasiona kolendry i suszone chili.
  5. Smażymy mieszając, aż kokos nabierze złotego koloru, pod koniec dodajemy nasiona kozieradki, smażymy jeszcze przez chwilę.
  6. Kokos z przyprawami po ostygnięciu mielemy na pastę, dodajemy kurkumę.
  7. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy nasiona gorczycy, kiedy zaczną strzelać dodajemy zielone chili, liście curry i szalotki.
  8. Smażymy mieszając, aż cebulki zaczną się rumienić.
  9. Dodajemy wodę tamaryndową (lub pastę i około 3/4 szklanki wody) oraz pastę z kokosa z przyprawami.
  10. Gotujemy przez około 5 minut, solimy do smaku, ewentualnie doprawiamy odrobiną cukru, sos powinien nieco zgęstnieć.

Smacznego!

ulli theeyal

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: