Keralskie curry z gorzkiego melona z prażonym kokosem (Pavakka Theeyal)

Podziel się z innymi:

Pavakka w języku malajalam, który jest językiem urzędowym w południowoindyjskim stanie Kerala, to nazwa warzywa znanego w Polsce jako balsamka ogórkowata, albo inaczej gorzki melon (ang. Bitter Gourd, hin. karela). Pomimo swojego gorzkiego smaku, to bardzo zdrowe warzywo cieszy się ogromną popularnością w całych Indiach i chętnie spożywane jest pod różnymi postaciami. Jednym z typowych keralskich sposobów na przygotowanie balsamki jest użycie jej w curry nazywanym theeyal (przypalone). Jest to aromatyczny, kwaskowaty sos oparty na tamaryndzie i podprażonym kokosie z dodatkiem typowych dla południa Indii przypraw (gorczyca, liście curry). W tym bardzo charakterystycznym dla kuchni Kerali daniu gorzki smak warzywa łagodzony jest przez delikatną słodycz kokosa i kwaskowatość tamaryndu, tworząc bardzo interesującą kompozycję smakową,

Zapraszam do wypróbowania przepisu na keralskie curry pavakka theeyal:

Keralskie curry z gorzkiego melona z prażonym kokosem (Pavakka Theeyal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 gorzkie melony
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka świeżo utartego kokosa
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • pół łyżeczki nasion kozieradki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej albo kawałek pulpy wielkości orzecha włoskiego
  • 10-15 listków curry
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Owoce balsamki z grubsza obieramy (nie musimy tego robić bardzo dokładnie). Przekrawamy wzdłuż, łyżeczką usuwamy wewnętrzny gąbczasty miąższ z nasionami. Oczyszczone owoce kroimy na plasterki o grubości ok. 5 mm.
  2. Plastry melona obficie solimy, zostawiamy na około 20 minut, aby puściły sok.
  3. Powstały sok odlewamy, melon płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
  4. Cebulę drobno siekamy.
  5. Jeżeli używamy pulpy z tamaryndowca, zalewamy ją 1 szklanką gorącej wody. Po około 10 minutach pulpę odciskamy. Odciśniętą pulpę wyrzucamy, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę. Jeżeli korzystamy z gotowej pasty tamaryndowej, pomijamy oczywiście namaczanie i odciskanie.
  6. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy suszone chili, nasiona kolendry i utarty kokos.
  7. Smażymy mieszając, aż kokos nabierze złotej barwy.
  8. Po ostygnięciu podsmażony kokos z przyprawami blendujemy na gładką pastę.
  9. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy melon, odrobinę wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
  10. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy nasiona gorczycy i liście curry. Smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  11. Podsmażone przyprawy dodajemy do garnka z cebulą i melonem, dodajemy również mieloną kurkumę, pastę kokosową, wodę tamaryndową lub tamaryndową pastę rozmieszaną w 1 szklance wody.
  12. Wszystko mieszamy, gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
  13. Dodajemy 1-2 łyżeczki cukru, solimy do smaku.

Smacznego!

pavakka theeyal

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: