Kulki formowane z mielonego mięsa w kuchni indyjskiej określane są jako kofta. Nazwa ta funkcjonuje nie tylko w Indiach – kofty znane są w kuchniach wielu krajów Azji, Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Zazwyczaj, w odróżnieniu od kebabów, podawane są w sosie. Jagnięce kofty zanurzone w aromatycznym pomidorowym sosie wzbogacanym śmietaną i orzechami nerkowca albo migdałami to pamiątka po królewskiej kuchni władających północnymi Indiami Wielkich Mogołów. Danie to jest dziś bardzo popularne w całych Indiach, chętnie podawane jest również w indyjskich restauracjach na Zachodzie.
Oto przepis na indyjskie kofty w pomidorowym curry. Zamiast jagnięciny można z powodzeniem użyć wołowiny lub cielęciny.
Curry z pulpetami jagnięcymi (Lamb Kofta Curry)
Składniki/Ingredients:
pulpety:
- pół kilograma mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 1 jajko
- 1 lyżka tartej bułki
- 1 drobno posiekana cebula
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
- pół szklanki drobno posiekanej natki kolendry
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
- płaska łyżeczka soli
- olej do smażenia
sos:
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 3 posiekane pomidory (moga byc pomidory z puszki)
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki chili
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 3 strączki zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie 2 łyżki orzechów nerkowca lub migdałów
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
- 200 ml śmietany kremówki
- opcjonalnie natka kolendry do posypania
Przygotowanie/Preparation:
- Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekaną kolendrę, miętę, pastę czosnkowo-imbirową, cynamon, sól, jajko i tartą bułkę. Mięsną masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
- Pulpety obsmażamy do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
- Migdały lub nerkowce zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i zostawiamy na około 10 minut. Następnie blendujemy je na gładką pastę.
- Cebulę drobno siekamy.
- W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oleju, podsmażamy cebulę do zeszklenia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę oraz łyżeczkę soli, smażymy mieszając przez około dwie minuty.
- Dodajemy posiekane pomidory, mielone chili, kmin rzymski oraz kolendrę, smażymy mieszając, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody odparuje.
- Dodajemy podsmażone pulpety, delikatnie mieszamy, żeby pokryły się przyprawami, dodajemy około 3/4 szklanki wody.
- Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Do sosu dodajemy zblendowane orzechy, śmietankę, rozgniecione strączki kardamonu, mieszankę garam masala i suszone liście kozieradki.Wszystko mieszamy. W razie potrzeby dosalamy do smaku.
- Dusimy jeszcze przez 10 minut, sos powinien się zagęścić.
- Posypujemy posiekaną natką kolendry.
Podajemy z ryżem albo chlebkami czapati.
Smacznego!
Z braku jagnięciny był indyk. Smak rewelacyjny. MNIAM 😉