Curry przygotowywane z kurczaka i owoców beninkazy szorstkiej (ash gourd, winter melon) to danie typowe dla okolic miasta Thrissur położonego w południowoindyjskim stanie Kerala. Miasto to, uważane za kulturalną stolicę Kerali, słynie w całych Indiach z odbywającego się corocznie festiwalu Pooram z kolorową paradą słoni i pokazami sztucznych ogni. W przeszłości Thrissur było ważnym ośrodkiem nauczania hinduizmu, dzisiaj mieszają się w nim wpływy wszystkich indyjskich religii. W kuchni regionu, tak jak w całych południowych Indiach, dominują dania wegetariańskie doprawione kokosem i aromatycznymi ostrymi przyprawami, jednak w Kerali, w odróżnieniu od reszty kraju, możemy natknąć się również na potrawy przyrządzane z wołowiny.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na smaczne południowoindyjskie curry. Zamiast zimowego melona z powodzeniem możemy wykorzystać cukinię.
- 1 kurczak
- 500 gramów zimowego melona
- 5 ząbków czosnku
- 5 cm kawałek korzenia imbiru
- 8-10 listków curry
- 2 średnie cebule
- 1-2 zielone papryczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 pomidory
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 1 szklanka mleka kokosowego
- kilka listków curry
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 szalotek lub pół niewielkiej cebuli
- 2-3 suszone papryczki chili
- olej do smażenia (najlepiej kokosowy)
- Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki.
- Mięso nacieramy kurkumą, solą i pieprzem, pozostawiamy na około pół godziny do zamarynowania.
- Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy.
- Pomidory kroimy w drobną kostkę, Zielone papryczki chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki.
- Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, mieszając smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy imbir, czosnek, zielone chili i liście curry, smażymy mieszając, aż cebula się lekko zezłoci.
- Dodajemy pokrojone pomidory, kolendrę i garam masala.
- Smażymy wszystko mieszając, aż pomidory rozpadną się, a z powstałej masy zacznie wydzielać się olej.
- Dodajemy mięso kurczaka, mieszamy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut.
- Zimowy melon obieramy ze skórki, miąższ kroimy w niewielką kostkę.
- Dodajemy do kurczaka, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 10 minut). Solimy do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia, aby sos nieco się zagęścił.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone szalotki, dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, kilka listków curry i czerwone suszone papryczki chili.
- Podsmażone przyprawy dodajemy do gotowego dania.
Smacznego!
pycha