Stan Andhra Pradesh rozciąga się na południowym wschodzie Indii wzdłuż wybrzeża Zatoki Bengalskiej. Tereny te zamieszkiwane są przez ludność w zdecydowanej większości wyznającą hinduizm i posługującą się na co dzień językiem telugu. Kuchnia Andhra Pradesh, podobnie jak kuchnia całych południowych Indii, jest bogato przyprawiona: ostra, wyrazista i kolorowa.
Jako że duży obszar stanu położony jest w niewielkiej odległości od wybrzeża, ryby i owoce morza stanowią ważny składnik codziennego menu. Curry z krewetek w postaci gęstego sosu w języku telugu określane jest jako Royyala Iguru. Jest to typowe curry przyprawione w południowoindyjskim stylu. W wersji bardziej eleganckiej, jednakże typowej dla regionu, sos zagęszczony jest kokosem oraz zmielonymi orzechami nerkowca.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na curry z krewetek w stylu Andhra Pradesh.
- 500 gramów obranych krewetek
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru (ok 5 cm)
- garść orzechów nerkowca
- pół szklanki świeżo utartego kokosa
- 4-5 goździków
- 5 cm laska kory cynamonu
- 2-3 strączki zielonego kardamonu
- 8-10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 2-3 zielone papryczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- sok z połowy cytryny
- 10-15 listków curry
- olej do smażenia
- natka kolendry do posypania gotowego dania
- Cebulę i zielone papryczki chili drobno siekamy.
- Goździki, cynamon, kardamon, pieprz, kolendrę i kmin podprażamy przez chwilę na suchej patelni dla wydobycia aromatu.
- Po ostygnięciu przyprawy mielemy razem z czosnkiem, imbirem, orzechami nerkowca i kokosem na gładką pastę, dodając niewielką ilość wody.
- Obrane krewetki marynujemy w kurkumie i soli przez około 15 minut.
- W rondlu rozgrzewamy olej, posiekaną cebulę podsmażamy do zeszklenia, dodajemy papryczki chili oraz liście curry, smażymy wszystko mieszając przez około 1 minutę.
- Dodajemy krewetki, obsmażamy przez chwilę mieszając.
- Dodajemy pastę przyprawową, niewielką ilość wody, wszystko energicznie mieszamy, aby krewetki pokryły się przyprawami, smażymy przez około 1 minutę.
- Zmniejszamy ogień, dodajemy około 1 szklanki wody, mieszamy.
- Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
- Solimy do smaku, doprawiamy sokiem z cytryny, posypujemy natką kolendry.
Smacznego!
jadłabym codziennie
Czy mogę użyć wiórki kokosowe?