Keralskie smażone krewetki z pieprzem (Kerala Shrimps Pepper Fry)

Podziel się z innymi:

Południowoindyjski stan Kerala dzięki swemu usytuowaniu wzdłuż wybrzeża Morza Arabskiego słynie z mnogości i różnorodności dań przyrządzanych z ryb i owoców morza. Linia brzegowa Kerali ciągnie się na długości około 580 kilometrów a obszar stanu przecina ponad 40 rzek. Warunki te sprawiają, że Kerala znajduje się w ścisłej czołówce indyjskich producentów ryb. Potrawy z owoców morza i ryb jada się tutaj powszechnie i przygotowuje na wiele różnych sposobów, często w połączeniu z kokosem.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na mocno przyprawione czarnym pieprzem południowoindyjskie smażone krewetki:

Keralskie smażone krewetki z pieprzem (Kerala Shrimps Pepper Fry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500g obranych krewetek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1 zielona papryczka chili
  • 10-15 listków curry
  • 3 łyżki oleju do smażenia (najlepiej kokosowego)
składniki marynaty:
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie/Preparation:
  1. Krewetki marynujemy w mieszance kurkumy, kolendry, soli i soku z cytryny przez około 30 minut.
  2. Cebulę kroimy w paski, zieloną papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
  3. Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek, chwilę smażymy mieszając.
  5. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście curry, następnie pokrojoną cebulę.
  6. Smażymy, aż cebula lekko się zezłoci.
  7. Dodajemy krewetki razem z marynatą, posypujemy pieprzem.
  8. Smażymy mieszając przez około 4-5 minut.

Smacznego!

krewetki z pieprzem

Podziel się z innymi:

Komentarze

Keralskie smażone krewetki z pieprzem (Kerala Shrimps Pepper Fry) — Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: