Południowoindyjski stan Kerala dzięki swemu usytuowaniu wzdłuż wybrzeża Morza Arabskiego słynie z mnogości i różnorodności dań przyrządzanych z ryb i owoców morza. Linia brzegowa Kerali ciągnie się na długości około 580 kilometrów a obszar stanu przecina ponad 40 rzek. Warunki te sprawiają, że Kerala znajduje się w ścisłej czołówce indyjskich producentów ryb. Potrawy z owoców morza i ryb jada się tutaj powszechnie i przygotowuje na wiele różnych sposobów, często w połączeniu z kokosem.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na mocno przyprawione czarnym pieprzem południowoindyjskie smażone krewetki:
Keralskie smażone krewetki z pieprzem (Kerala Shrimps Pepper Fry)
Składniki/Ingredients:
- 500g obranych krewetek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
- 1 zielona papryczka chili
- 10-15 listków curry
- 3 łyżki oleju do smażenia (najlepiej kokosowego)
składniki marynaty:
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie/Preparation:
- Krewetki marynujemy w mieszance kurkumy, kolendry, soli i soku z cytryny przez około 30 minut.
- Cebulę kroimy w paski, zieloną papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
- Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek, chwilę smażymy mieszając.
- Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście curry, następnie pokrojoną cebulę.
- Smażymy, aż cebula lekko się zezłoci.
- Dodajemy krewetki razem z marynatą, posypujemy pieprzem.
- Smażymy mieszając przez około 4-5 minut.
Smacznego!
Wspanialy przepis 🙂