Pikantne oponki z fasoli urad dal (Medu Vada)

Podziel się z innymi:

Medu Vada – złociste i chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku pikantne przekąski w kształcie „oponek” przygotowywane z fasoli urad dal są popularnym ulicznym jedzeniem całego południa Indii. Vady chętnie spożywane są jako potrawa śniadaniowa w towarzystwie sambaru i kokosowego chutneya.

Pikantne oponki z fasoli urad dal (Medu Vada)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka fasoli urad dal bez skórki
  • 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
  • 1 zielona papryczka chili
  • kilka rozgniecionych ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 nieduża cebula
  • 10-12 liści curry
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta asafetydy
  • olej do głębokiego smażenia
  • opcjonalnie pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego, trochę posiekanej natki kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Fasolę urad dal zalewamy 3 szklankami wody, zostawiamy do namoczenia na przynajmniej 3 godziny.
  2. Odlewamy wodę, namoczoną fasolę blendujemy razem z imbirem na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość wody. Masa nie może być zbyt rzadka - musimy uformować z niej "oponki".
  3. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, posiekane liście curry, pieprz, sól i asafetydę.
  4. Fasolową masę mieszamy energicznie łyżką dla napowietrzenia: chcemy, aby vady były lekkie i puszyste.
  5. Ciasto ma prawidłową konsystencję, jeżeli kawałek wrzucony do wody pływa na powierzchni i zachowuje swój kształt.
  6. W rondlu rozgrzewamy olej.
  7. Zwilżoną dłonią nabieramy kawałek ciasta wielkości kurzego jaja, delikatnie spłaszczamy i robimy w środku otwór, formując "oponkę" (nie jest to łatwe - fasolowa masa lubi się przyklejać do rąk, nie przejmujmy się, że nasze oponki nie mają idealnego kształtu).
  8. Delikatnie opuszczamy vadę do średnio rozgrzanego oleju, smażymy do zezłocenia z obu stron (około 10 minut), wyjmujemy na papierowy ręcznik i odsączamy.
  9. Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać około 10 oponek.

Smacznego!

medu vada

Zbyt rzadką masę fasolową możemy uratować, dodając odrobinę mąki ryżowej lub kukurydzianej.

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: