Medu Vada – złociste i chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku pikantne przekąski w kształcie „oponek” przygotowywane z fasoli urad dal są popularnym ulicznym jedzeniem całego południa Indii. Vady chętnie spożywane są jako potrawa śniadaniowa w towarzystwie sambaru i kokosowego chutneya.
Pikantne oponki z fasoli urad dal (Medu Vada)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka fasoli urad dal bez skórki
- 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
- 1 zielona papryczka chili
- kilka rozgniecionych ziarenek czarnego pieprzu
- 1 nieduża cebula
- 10-12 liści curry
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta asafetydy
- olej do głębokiego smażenia
- opcjonalnie pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego, trochę posiekanej natki kolendry
Przygotowanie/Preparation:
- Fasolę urad dal zalewamy 3 szklankami wody, zostawiamy do namoczenia na przynajmniej 3 godziny.
- Odlewamy wodę, namoczoną fasolę blendujemy razem z imbirem na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość wody. Masa nie może być zbyt rzadka - musimy uformować z niej "oponki".
- Dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, posiekane liście curry, pieprz, sól i asafetydę.
- Fasolową masę mieszamy energicznie łyżką dla napowietrzenia: chcemy, aby vady były lekkie i puszyste.
- Ciasto ma prawidłową konsystencję, jeżeli kawałek wrzucony do wody pływa na powierzchni i zachowuje swój kształt.
- W rondlu rozgrzewamy olej.
- Zwilżoną dłonią nabieramy kawałek ciasta wielkości kurzego jaja, delikatnie spłaszczamy i robimy w środku otwór, formując "oponkę" (nie jest to łatwe - fasolowa masa lubi się przyklejać do rąk, nie przejmujmy się, że nasze oponki nie mają idealnego kształtu).
- Delikatnie opuszczamy vadę do średnio rozgrzanego oleju, smażymy do zezłocenia z obu stron (około 10 minut), wyjmujemy na papierowy ręcznik i odsączamy.
- Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać około 10 oponek.
Smacznego!
Zbyt rzadką masę fasolową możemy uratować, dodając odrobinę mąki ryżowej lub kukurydzianej.