Keema Biryani to jedna z wersji słynnej potrawy z ryżu, niezmiernie popularnej nie tylko w Indiach. Biryani jada się w całej południowej Azji i występuje ono w niezliczonej ilości odmian regionalnych, różniących się zastosowanymi w daniu dodatkami i metodami przyrządzania. Keema Biryani, czyli ryż zapiekany z mielonym mięsem jest chętnie przyrządzaną indyjską potrawą, a w odróżnieniu od najsłynniejszego, klasycznego hajdarabadzkiego biryani z jagnięciną nie wymagającą długiego gotowania.
Do przygotowania biryani z mielonym mięsem najczęściej wykorzystuje się jagnięcinę bądź koźlinę, lecz z powodzeniem można stosować również mielone mięso wołowe.
Biryani z mielonym mięsem (Keema Biryani)
Składniki/Ingredients:
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 2.5 szklanki ryżu basmati
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki nitek szafranu
- około 5 łyżek klarowanego masła albo oleju
- pół szklanki posiekanej natki kolendry
- pół szklanki posiekanych listków mięty
- 2 średnie cebule
- 2 pomidory
przyprawy do mięsa:
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 2-3 zielone papryczki chili
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy do ryżu:
- 1 płaska łyżka soli
- 4-5 strączków zielonego kardamonu
- 3 strączki czarnego kardamonu
- kawałek kory cynamonu ok 5 centymetrów
- 4-5 goździków
- 2 indyjskie liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czarnego kminku (shahi jeera)
Przygotowanie/Preparation:
- Ryż płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na około 30 minut, następnie odcedzamy.
- Jedną cebulę drobno siekamy, drugą kroimy w cienkie piórka.
- Papryczkę chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju albo klarowanego masła, drobno posiekaną cebulę smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i pokrojoną papryczkę chili, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
- Dodajemy sól, kurkumę i mielone mięso, smażymy mieszając do zbrązowienia.
- Dodajemy mieloną kolendrę, kmin rzymski i pomidory, wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut na małym ogniu.
- Dodajemy przyprawę garam masala, sok z cytryny, ewentualnie dosalamy do smaku, mieszamy.
- Do dużego garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy odcedzony z wody namoczony ryż, przyprawy do ryżu oraz płaską łyżkę soli, doprowadzamy do wrzenia.
- Po upływie 5 minut od momentu zagotowania ryż odcedzamy, powinien być lekko twardy.
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na złoto.
- Mleko podgrzewamy, dodajemy szafran, zostawiamy na około 5 minut.
- Natkę kolendry i miętę drobno siekamy.
- Do garnka o grubym dnie wlewamy dwie łyżki oleju lub roztopionego klarowanego masła, wkładamy połowę podgotowanego ryżu, na ryż wykładamy mielone mięso, posypujemy natką kolendry i miętą.
- Pokrywamy resztą ryżu, na wierzch wylewamy mleko z szafranem, posypujemy podsmażoną cebulką.
- Garnek szczelnie nakrywamy, możemy pod przykrywkę podłożyć bawełnianą szmatkę, aby zapobiec uciekaniu pary.
- Zostawiamy na 20 minut na bardzo małym ogniu.
Smacznego!
Dziękuję za ten przepis—przepyszny!!!