Biryani z mielonym mięsem (Keema Biryani)

Podziel się z innymi:

Keema Biryani to jedna z wersji słynnej potrawy z ryżu, niezmiernie popularnej nie tylko w Indiach. Biryani jada się w całej południowej Azji i występuje ono w niezliczonej ilości odmian regionalnych, różniących się zastosowanymi w daniu dodatkami i metodami przyrządzania. Keema Biryani, czyli ryż zapiekany z mielonym mięsem jest chętnie przyrządzaną indyjską potrawą, a w odróżnieniu od najsłynniejszego, klasycznego hajdarabadzkiego biryani z jagnięciną nie wymagającą długiego gotowania.

Do przygotowania biryani z mielonym mięsem najczęściej wykorzystuje się jagnięcinę bądź koźlinę, lecz z powodzeniem można stosować również mielone mięso wołowe.

Biryani z mielonym mięsem (Keema Biryani)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 2.5 szklanki ryżu basmati
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki nitek szafranu
  • około 5 łyżek klarowanego masła albo oleju
  • pół szklanki posiekanej natki kolendry
  • pół szklanki posiekanych listków mięty
  • 2 średnie cebule
  • 2 pomidory
przyprawy do mięsa:
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy do ryżu:
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4-5 strączków zielonego kardamonu
  • 3 strączki czarnego kardamonu
  • kawałek kory cynamonu ok 5 centymetrów
  • 4-5 goździków
  • 2 indyjskie liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnego kminku (shahi jeera)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na około 30 minut, następnie odcedzamy.
  2. Jedną cebulę drobno siekamy, drugą kroimy w cienkie piórka.
  3. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju albo klarowanego masła, drobno posiekaną cebulę smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i pokrojoną papryczkę chili, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  5. Dodajemy sól, kurkumę i mielone mięso, smażymy mieszając do zbrązowienia.
  6. Dodajemy mieloną kolendrę, kmin rzymski i pomidory, wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut na małym ogniu.
  7. Dodajemy przyprawę garam masala, sok z cytryny, ewentualnie dosalamy do smaku, mieszamy.
  8. Do dużego garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy odcedzony z wody namoczony ryż, przyprawy do ryżu oraz płaską łyżkę soli, doprowadzamy do wrzenia.
  9. Po upływie 5 minut od momentu zagotowania ryż odcedzamy, powinien być lekko twardy.
  10. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na złoto.
  11. Mleko podgrzewamy, dodajemy szafran, zostawiamy na około 5 minut.
  12. Natkę kolendry i miętę drobno siekamy.
  13. Do garnka o grubym dnie wlewamy dwie łyżki oleju lub roztopionego klarowanego masła, wkładamy połowę podgotowanego ryżu, na ryż wykładamy mielone mięso, posypujemy natką kolendry i miętą.
  14. Pokrywamy resztą ryżu, na wierzch wylewamy mleko z szafranem, posypujemy podsmażoną cebulką.
  15. Garnek szczelnie nakrywamy, możemy pod przykrywkę podłożyć bawełnianą szmatkę, aby zapobiec uciekaniu pary.
  16. Zostawiamy na 20 minut na bardzo małym ogniu.

Smacznego!

keema biryani

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: