Smakowite kotleciki z soczewicy masoor dal i ziemniaków mogą być świetną wegetariańską przekąską.
Kotleciki z czerwonej soczewicy (Masoor Kebab)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy masoor dal
- 1 średni ugotowany ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki Garam Masala
- pół łyżeczki chili
- garść posiekanej natki kolendry
- kilka posiekanych listków mięty
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
- Cebulę drobno kroimy, w garnku rozgrzewamy trochę oleju i smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową oraz sól i smażymy chwilę, mieszając.
- Dodajemy wypłukaną czerwoną soczewicę, dolewamy około 2 szklanek wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 20 minut), mieszając od czasu do czasu, żeby soczewica się nie przypaliła. Odcedzamy nadmiar wody. Ugotowaną soczewicę pozostawiamy do ostygnięcia.
- Soczewicę mieszamy z rozgniecionym ugotowanym ziemniakiem, dodajemy mąkę kukurydzianą, przyprawę Garam Masala, chili, posiekaną kolendrę i miętę.
- Mieszamy wszystko razem, a z otrzymanej masy formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w tartej bułce i podsmażamy z obu stron na patelni do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Świetny przepis, wygląda to bardzo smakowicie:) Szkoda, że ze mnie taka „noga”, jeśli chodzi o zdolności kulinarne, ale mimo wszystko chyba spróbuję zrobić;) A jak nie to sprawdzę, może w Ganeshu mają to w karcie, to tam spróbuję;)
Polecam, czerwona soczewica jest świetna w każdej postaci i ma tę zaletę, że nie trzeba jej specjalnie moczyć.