Sukhi Urad Dal

Podziel się z innymi:

Sukhi Urad Dal to danie popularne w kuchni północnych Indii. Jest to gotowana fasola urad dal z przyprawami, przyrządzona „na sucho” – bez sosu. Podawane bywa jako niezależne danie z czapati lub stanowi dodatek do ryżu i curry. Może być także używane jako smaczne nadzienie do parathy.

Sukhi Urad Dal
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka urad dal ( bez czarnej skórki )
  • 1 cebula
  • dwie suszone papryczki chili ( lub chili w proszku - około pół łyżeczki )
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej ( lub 3 ząbki czosnku i 3 łyżeczki startego imbiru )
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki ziaren kminu
  • pół łyżeczki garam masala
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku ( około 3/4 łyżeczki )
  • natka kolendry do przybrania
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Urad dal płuczemy, moczymy przez około 30 minut, następnie odlewamy wodę.
  2. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy ziarna kminu, smażymy chwilę, następnie dodajemy asafetydę, chili oraz cebulę i smażymy do zezłocenia. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę, smażymy chwilę wszystko razem.
  3. Na patelnie wrzucamy odsączony z wody urad dal, smażymy wszystko przez około minutę mieszając, następnie wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż fasola będzie miękka, a woda wyparuje ( około 30 minut ). Mieszamy co jakiś czas, żeby się nam nic nie przypaliło. Ziarna urad dal powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
  4. Kiedy fasola już jest miękka, dodajemy sól, przyprawę garam masala i sok z cytryny.
  5. Danie posypujemy posiekaną natką kolendry.

Smacznego!

sukhi urad dal

Podziel się z innymi:

Komentarze

Sukhi Urad Dal — 3 komentarze

  1. U mnie zalega to w szafce mam chyba z 6 rodzai dal a z tym nie wiedzialm co zrobic teraz juz wiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: