Sukhi Urad Dal to danie popularne w kuchni północnych Indii. Jest to gotowana fasola urad dal z przyprawami, przyrządzona „na sucho” – bez sosu. Podawane bywa jako niezależne danie z czapati lub stanowi dodatek do ryżu i curry. Może być także używane jako smaczne nadzienie do parathy.
Sukhi Urad Dal
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka urad dal ( bez czarnej skórki )
- 1 cebula
- dwie suszone papryczki chili ( lub chili w proszku - około pół łyżeczki )
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej ( lub 3 ząbki czosnku i 3 łyżeczki startego imbiru )
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ziaren kminu
- pół łyżeczki garam masala
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku ( około 3/4 łyżeczki )
- natka kolendry do przybrania
- opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
- Urad dal płuczemy, moczymy przez około 30 minut, następnie odlewamy wodę.
- Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy ziarna kminu, smażymy chwilę, następnie dodajemy asafetydę, chili oraz cebulę i smażymy do zezłocenia. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę, smażymy chwilę wszystko razem.
- Na patelnie wrzucamy odsączony z wody urad dal, smażymy wszystko przez około minutę mieszając, następnie wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż fasola będzie miękka, a woda wyparuje ( około 30 minut ). Mieszamy co jakiś czas, żeby się nam nic nie przypaliło. Ziarna urad dal powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Kiedy fasola już jest miękka, dodajemy sól, przyprawę garam masala i sok z cytryny.
- Danie posypujemy posiekaną natką kolendry.
Smacznego!
W końcu coś po polsku na temat urad dal! a ja dzis kupiłam i w głowę zachodziłam,co to jest!dzięki!:)
Bardzo mi miło, że się przydało 🙂
U mnie zalega to w szafce mam chyba z 6 rodzai dal a z tym nie wiedzialm co zrobic teraz juz wiem 🙂