Parsyjski brązowy ryż (Parsi Brown Rice)

Podziel się z innymi:

Parsowie to grupa etniczna wyznająca starożytną religię – zaratusztrianizm. Zaratusztrianie około VIII wieku przybyli na tereny Indii z podbitej przez Arabów Persji, uciekając przed prześladowaniami ze strony wyznających islam najeźdźców. Kilkutysięczna wspólnota znalazła schronienie początkowo na obszarze Gudżaratu. W czasach brytyjskiego panowania Parsowie uzyskali w Indiach spore wplywy. Szanowani przez Brytyjczyków dzięki swojej łatwości adaptacji do nowych trendów i brakowi ograniczeń kastowych, Parsowie chętnie współpracowali z Brytyjską Kompanią Wschodnioindyjską i władzami kolonialnymi. Zajmowali się głównie handlem, transportem i usługami finansowymi.

Oryginalne i nieco szokujące są praktyki pogrzebowe wyznawców zaratusztrianizmu, nazywanych również czasem „czcicielami ognia”. Aby nie skazić czystej ziemi uważanymi za nieczyste szczątkami, pozostawiają oni swoich zmarłych na żer ptakom w specjalnie zbudowanych w tym celu „wieżach milczenia”.

Obecnie populację indyjskich Parsów szacuje się na okolo 60000 osób zamieszkujacych glównie Mumbaj.

Brązowy ryż, czyli ryż gotowany z dodatkiem korzennych przypraw i karmelu to danie bardzo charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni parsyjskiej. Aromatyczny ryż z delikatnie słodką nutą jedzony jest często w towarzystwie mięsa w fasolowo-warzywnym sosie (dhansak) i pikantnej sałatki kachumber.

 Oto przepis na wywodzący się z kuchni Parsów brązowy ryż:

Parsyjski brązowy ryż (Parsi Brown Rice)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 4-5 strączków zielonego kardamonu
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
  • 3.5 szklanki wody
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy w cienkie paski.
  2. Ryż płuczemy, zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na około pół godziny.
  3. W garnku rozgrzewamy klarowane masło lub olej, wrzucamy cebulę. Podsmażamy na złoto. Zezłoconą cebulę wyjmujemy i odkładamy na później.
  4. Na pozostały w garnku tłuszcz wrzucamy przyprawy: cynamon, kardamon, anyż, goździki i pieprz, przyprawy smażymy przez chwilę, aż zaczną pachnieć.
  5. Dodajemy cukier, smażymy mieszając, aż cukier rozpuści się i zacznie pachnieć "karmelowo".
  6. Dodajemy połowę podsmażonej cebuli, odsączony z wody ryż, zalewamy wodą, solimy.
  7. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na minimalnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
  8. Wyłączamy ogień i, nie odkrywając, zostawiamy ryż jeszcze przez 10 minut, aby doszedł.
  9. Ugotowany ryż posypujemy resztą zezłoconej cebuli.

Smacznego!

parsyjski brązowy ryż

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: