Dhansak czyli mięso duszone w fasolowo-warzywnym sosie wywodzi się z tradycji kuchni parsyjskiej. Indyjscy Parsowie to wspólnota etniczno-religijna, która pojawiła się na terenach Indii około VIII wieku. Byli to wyznający zaratusztrianizm uciekinierzy z zajętej przez muzułmanów Persji. Przybysze osiedlili się początkowo na obszarze Gudżaratu, a później rozproszyli się po całych Indiach. We współczesnej kuchni indyjskich Parsów wciąż z łatwością możemy znależć odniesienia do tradycyjnych dań perskich, chętnie łączących mięso z warzywami oraz roślinami strączkowymi.
Oryginalny dhansak przygotowywany przez parsyjskie gospodynie jako uroczysty świąteczny obiad wykorzystuje koźlinę lub jagnięcinę, natomiast uproszczoną wersję tej potrawy podawaną w indyjskich restauracjach przygotowuje się często z kurczakiem. W daniu zamówionym w restauracji prawdopodobnie natkniemy się na kawałki ananasa nadające dhansakowi słodko-kwaśnego smaku , czego z pewnością nie spotkamy w oryginalnym parsyjskim przepisie, gdzie środkiem zakwaszającym jest tamarynd bądź cytryna albo limonka.
Zwyczajowo dhansak podaje się w towarzystwie aromatycznego ryżu i sałatki ze świeżych warzyw.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na tradycyjny parsyjski dhansak.
- mięso bez kości (koźlina lub jagnięcina) 500g
- pół szklanki czerwonej soczewicy (masoor dal)
- 1/4 szklanki fasoli mung (moong dal)
- 1/4 szklanki ciecierzycy (chana dal)
- 1/4 szklanki nasion nikli indyjskiej (toor dal)
- 3 suszone papryczki chili
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 strączków zielonego kardamonu
- 1 strączek czarnego kardamonu
- 6 goździków
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- opcjonalnie pół łyżeczki czarnego kminku (shahi jeera)
- 1 łyżka nasion kolendry
- 5 cm kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- pół łyżeczki nasion kozieradki
- pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1 liść tejpatta
- 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
- 2 średnie cebule
- 2-3 zielone papryczki chili
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1 szklanka pokrojonego bakłażana
- 1 szklanka pokrojonych ziemniaków
- 2 pokrojone w kostkę pomidory
- 3 łyżki posiekanych liści mięty
- 3 łyżki posiekanych świeżych liści kozieradki lub 1 łyżka suszonych (kasuri methi)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- opcjonalnie garść posiekanego szpinaku
- garść natki kolendry
- kawalek pulpy tamaryndowej wielkości kurzego jaja lub sok z 1 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól do smaku
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- Dale płuczemy, zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na około pół godziny.
- Cebulę i zielone papryczki chili drobno siekamy.
- Mięso kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę do delikatnego zezłocenia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę i posiekane papryczki chili, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
- Dodajemy mięso, obsmażamy mieszając.
- Dodajemy odcedzone z wody dale, zalewamy trzema szklankami wody, dodajemy około 2 łyżeczek soli.
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy.
- Przyprawy oznaczone jako "dhansak masala" (oprócz gałki muszkatołowej) podprażamy przez chwilę na suchej patelni dla wydobycia aromatu. Kozieradkę dodajemy na końcu, gdyż lubi się przypalać.
- Po ostygnięciu podprażone przyprawy mielemy na proszek, dodajemy gałkę muszkatołową.
- Po około 20 minutach do mięsa z dalem dodajemy warzywa i zieleninę. Dolewamy jeszcze szklankę wody.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Pulpę tamaryndową zalewamy gorącą wodą (pół szklanki), zostawiamy na około 15 minut. Namoczony tamarynd, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę, odciśniętą pulpę wyrzucamy.
- Z garnka wyjmujemy mięso, warzywa rozgniatamy, dodajemy zmielone przyprawy, wodę tamaryndową, cukier, ewentualnie solimy do smaku. Smak powinien być zbalansowany:słodko-kwaśno-słony.
- Wkładamy z powrotem mięso, gotujemy wszystko jeszcze przez około 5-10 minut.
- Możemy posypać posiekaną natką kolendry i listkami mięty.
Smacznego!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Jest tu chyba mala niescislosc. Chana dal to chyba rodzaj żóltej soczewicy( mam wlasnie opakowanie przed oczami ) a cieciezyca to cieciezyca tez chana ale??
Chana to jak najbardziej ciecierzyca, tutaj przykładowe zdjęcie:
http://www.alamy.com/stock-photo-grains-chana-dal-split-bengal-gram-harbhara-chick-pea-cicer-arietinum-83585332.html
a tu w miarę wiarygodny tytuł:
https://books.google.com.kw/books?id=3LI1BgAAQBAJ&pg=PA64&lpg=PA64&dq=chana+cicer&source=bl&ots=U33I6OQuVC&sig=CbKR2UO7Oh6K58Ccghl07WvhJzg&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwjJy7avoYrQAhUG1RoKHWP5CfQ4ChDoAQggMAE#v=onepage&q=chana%20cicer&f=false