Jagnięcina z dalem i warzywami (Dhansak)

Podziel się z innymi:

Dhansak czyli mięso duszone w fasolowo-warzywnym sosie wywodzi się z tradycji kuchni parsyjskiej. Indyjscy Parsowie to wspólnota etniczno-religijna, która pojawiła się na terenach Indii około VIII wieku. Byli to wyznający zaratusztrianizm uciekinierzy z zajętej przez muzułmanów Persji. Przybysze osiedlili się początkowo na obszarze Gudżaratu, a później rozproszyli się po całych Indiach. We współczesnej kuchni indyjskich Parsów wciąż z łatwością możemy znależć odniesienia do tradycyjnych dań perskich, chętnie łączących mięso z warzywami oraz roślinami strączkowymi.

Oryginalny dhansak przygotowywany przez parsyjskie gospodynie jako uroczysty świąteczny obiad wykorzystuje koźlinę lub jagnięcinę, natomiast uproszczoną wersję tej potrawy podawaną w indyjskich restauracjach przygotowuje się często z kurczakiem. W daniu zamówionym w restauracji prawdopodobnie natkniemy się na kawałki ananasa nadające dhansakowi słodko-kwaśnego smaku , czego z pewnością nie spotkamy w oryginalnym parsyjskim przepisie, gdzie środkiem zakwaszającym jest tamarynd bądź cytryna albo limonka.

Zwyczajowo dhansak podaje się w towarzystwie aromatycznego ryżu i sałatki ze świeżych warzyw.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na tradycyjny parsyjski dhansak.

Jagnięcina z dalem i warzywami (Dhansak)
 
Składniki/Ingredients:
  • mięso bez kości (koźlina lub jagnięcina) 500g
dale - jeżeli nie mamy któregoś z rodzajów fasoli, to nie szkodzi, możemy zastąpić innym
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (masoor dal)
  • 1/4 szklanki fasoli mung (moong dal)
  • 1/4 szklanki ciecierzycy (chana dal)
  • 1/4 szklanki nasion nikli indyjskiej (toor dal)
przyprawy do zmielenia - dhansak masala
  • 3 suszone papryczki chili
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 strączków zielonego kardamonu
  • 1 strączek czarnego kardamonu
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • opcjonalnie pół łyżeczki czarnego kminku (shahi jeera)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • pół łyżeczki nasion kozieradki
  • pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 liść tejpatta
  • 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 szklanka pokrojonego bakłażana
  • 1 szklanka pokrojonych ziemniaków
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory
  • 3 łyżki posiekanych liści mięty
  • 3 łyżki posiekanych świeżych liści kozieradki lub 1 łyżka suszonych (kasuri methi)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • opcjonalnie garść posiekanego szpinaku
  • garść natki kolendry
  • kawalek pulpy tamaryndowej wielkości kurzego jaja lub sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól do smaku
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Dale płuczemy, zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia na około pół godziny.
  2. Cebulę i zielone papryczki chili drobno siekamy.
  3. Mięso kroimy w kostkę.
  4. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę do delikatnego zezłocenia.
  5. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę i posiekane papryczki chili, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  6. Dodajemy mięso, obsmażamy mieszając.
  7. Dodajemy odcedzone z wody dale, zalewamy trzema szklankami wody, dodajemy około 2 łyżeczek soli.
  8. Zmniejszamy ogień, przykrywamy.
  9. Przyprawy oznaczone jako "dhansak masala" (oprócz gałki muszkatołowej) podprażamy przez chwilę na suchej patelni dla wydobycia aromatu. Kozieradkę dodajemy na końcu, gdyż lubi się przypalać.
  10. Po ostygnięciu podprażone przyprawy mielemy na proszek, dodajemy gałkę muszkatołową.
  11. Po około 20 minutach do mięsa z dalem dodajemy warzywa i zieleninę. Dolewamy jeszcze szklankę wody.
  12. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  13. Pulpę tamaryndową zalewamy gorącą wodą (pół szklanki), zostawiamy na około 15 minut. Namoczony tamarynd, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę, odciśniętą pulpę wyrzucamy.
  14. Z garnka wyjmujemy mięso, warzywa rozgniatamy, dodajemy zmielone przyprawy, wodę tamaryndową, cukier, ewentualnie solimy do smaku. Smak powinien być zbalansowany:słodko-kwaśno-słony.
  15. Wkładamy z powrotem mięso, gotujemy wszystko jeszcze przez około 5-10 minut.
  16. Możemy posypać posiekaną natką kolendry i listkami mięty.

Smacznego!

 

dhansak

Podziel się z innymi:

Komentarze

Jagnięcina z dalem i warzywami (Dhansak) — 3 komentarze

  1. Jest tu chyba mala niescislosc. Chana dal to chyba rodzaj żóltej soczewicy( mam wlasnie opakowanie przed oczami ) a cieciezyca to cieciezyca tez chana ale??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: