Rasam

Podziel się z innymi:

Rasam to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni południa Indii. Jest to kwaśna, pikantna zupa przygotowywana zazwyczaj na bazie pomidorów i soku z tamaryndowca. W tradycyjniej kuchni południowoindyjskiej rasam serwowany jest jako drugie danie – następujące po sambarze. Może być podawany jako rzadki sos wykorzystywany do polania ugotowanego ryżu lub samodzielnie jako rozgrzewająca aromatyczna zupa.

Istnieje wiele wersji tej potrawy, różniących się użytymi składnikami w zależności od regionu i osobistych upodobań przygotowujących rasam kucharzy. Historycznie podstawą dania był tamarynd i czarny pieprz, a wśród mieszkających w Indiach Anglików zyskało ono popularność pod nazwą “pieprzowej wody” (Pepper Water) i stało się inspiracją dla zupy znanej w kuchni brytyjskiej jako mulligatawny.

Oto podstawowy przepis na rasam:

5.0 from 1 reviews
Rasam
 
Składniki/Ingredients:
  • kawałek pulpy tamaryndowej o wielkości piłeczki pingpongowej
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka gałązek natki kolendry
  • woda
  • pół łyżeczki cukru
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
przyprawy do "tadki"
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • ok. 10 listków curry
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżeczki oleju albo klarowanego masła
  • szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Tamarynd zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody, zostawiamy na około pół godziny, po czym wyciskamy. Otrzymujemy w ten sposób kwaśną tamaryndową wodę. Pulpę wyrzucamy.
  2. Jedną łyżeczkę ziaren pieprzu, kmin rzymski i nasiona kolendry prażymy przez chwilę na patelni, po ostygnięciu mielemy na proszek.
  3. Pomidory zalewamy wrzątkiem, po około 2 minutach minutach obieramy je ze skóry i rozgniatamy widelcem. Możemy użyć również pomidorów z puszki.
  4. Rozgniecione pomidory wkładamy do garnka, zalewamy wodą tamaryndową, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy rozgnieciony czosnek, mieloną kurkumę i gotujemy przez około 5 minut.
  5. Dodajemy mieszankę uprażonych przypraw, mielone chili, sól i cukier.
  6. Przygotowujemy tzw. "tadkę", czyli podsmażone aromatyczne przyprawy:
  7. Rozgniatamy w moździerzu pół łyżeczki ziaren pieprzu (nie powinny być zmielone na proszek, a tylko pokruszone).
  8. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy ziarna gorczycy, listki curry, pieprz i asafetydę, smażymy przez chwilę.
  9. Podsmażone przyprawy dodajemy do garnka z rasamem, posypujemy posiekaną natką kolendry.

Smacznego!

rasam

Uwaga: Przyprawy, które w przepisie są prażone i mielone, tworzą wraz z mielonym chili tzw. Rasam Powder – przyprawę do rasam. Mieszanka taka jest powszechnie dostępna w handlu i w praktyce często stosowana przez kucharzy. Mieszankę taką można przygotować w większej ilości i wykorzystywać według potrzeb.

Do tradycyjnego rasam dodaje się często ugotowanego i rozgniecionego toor dal (około pół szklanki). Czasem również używa się wodę po jego gotowaniu – sam toor dal wykorzystuje się wówczas najczęściej do przygotowania warzywnego sambaru.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Rasam — 5 komentarzy

  1. Zrobiłam i jestem zachwycona. Zupa jest pyszna, aromatyczna, chociaż pikantna, aż łzy mi leciały.. Gdyby jeszcze składniki były bardziej dostępne, to byłoby super. Dobrze, że mieszkam w Warszawie i mam tu swój ulubiony sklepik z żywnością z różnych stron świata, bo bez tego ani rusz.. Podobną zupę jadłam w Sulisławiu, jak byłam na warsztatach z jogi, nie pamiętam jak się nazywała, ale to też chyba była odmiana rasam.

  2. Czy jest możliwość użycia zamiast pulpy tamaryndowej pasty tamaryndowej? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach? Dziękuję za pomoc.

    • Tak, wlaściwie to jest to samo. Pulpa tamaryndowa to sprasowane owoce wraz z nasionami sprzedawane w postaci bloków, trzeba je namoczyć przed użyciem. Pasta tamaryndowa jest produktem gotowym do zastosowania w daniu. Nie trzeba jej już moczyć, można rozprowadzić trochę wodą lub dodać bezpośrednio do potrawy. Sugeruję użyć trochę mniej, gdyż to już czysty produkt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: