Ryżowo-fasolowe placki z warzywami (Uttapam)

Podziel się z innymi:

Placki zwane uttapam to jedna z południowoindyjskich wariacji z wykorzystaniem fermentowanej masy z ryżu i fasoli urad dal. Jest to takie samo ciasto, którego używa się do przygotowania kruchych złocistych naleśników dosa oraz puszystych placuszków idli. Uttapam są, podobnie jak dosy, smażone na płaskiej patelni. Ciasto nie jest jednak tak cienko rozprowadzane, dzięki czemu uzyskujemy przyrumieniony z zewnątrz i puszysty w środku placek. Posypywany jest on z wierzchu posiekanymi drobno warzywami: najczęściej cebulą, pomidorami, chili i natką kolendry. Placki takie serwowane są powszechnie na śniadanie, najczęściej w zestawie z warzywnym sambarem lub kokosowym bądź pomidorowym chutneyem.

Szczegółowy opis przygotowania ryżowo-fasolowego ciasta opisany jest tutaj.

Oto przepis na południowoindyjskie placki uttapam:

Ryżowo-fasolowe placki z warzywami (Uttapam)
 
Składniki/Ingredients:
  • fasolowo-ryżowe ciasto jak na dosy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekany pomidor
  • 1 drobno posiekana papryczka chili
  • garść posiekanej natki kolendry
  • olej
  • sól do smaku
  • opcjonalnie trochę przyprawy do sambaru do posypania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Przefermentowana masa ryżowo-fasolowa powinna mieć konsystencję lejącą, lecz nieco gęstszą, niż ciasto na naleśniki.
  2. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem (najczęściej w celu rozprowadzenia tłuszczu używa się zwilżonej olejem połówki cebuli).
  3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto. Nie rozprowadzamy go cienko, tak jak przy smażeniu dosy, ale trochę grubiej (na grubość około 5 mm).
  4. Placek posypujemy posiekanymi warzywami, solimy, opcjonalnie posypujemy przyprawą do sambaru.
  5. Skrapiamy niewielką ilością oleju.
  6. Smażymy przez około 4-5 minut do zbrązowienia spodu.
  7. Odwracamy i smażymy jeszcze przez około 1 minutę, warzywa powinny się nieco przyrumienić.

Smacznego!

 uttapam

Podziel się z innymi:

Komentarze

Ryżowo-fasolowe placki z warzywami (Uttapam) — 1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: