Bengalska ryba w sosie musztardowym (Shorshe Bata Mach)

Podziel się z innymi:

Ryby, zwłaszcza słodkowodne zajmują bardzo ważne miejsce w kuchni Bengalu. Sieć rzek i kanałów tworząca drugą na świecie pod względem obszaru deltę rzek Ganges i Brahmaputra (ok. 80 000 km²) stwarza znakomite warunki do hodowli ryb na dużą skalę. Indyjski stan Bengal Zachodni należy do największych w skali kraju producentów ryb i krewetek słodkowodnych. Również w sąsiednim Bangladeszu głównym źródłem białka zwierzęcego w diecie lokalnej ludności są ryby.

Do najbardziej cenionych w lokalnej kuchni należy ilisza indyjska (hilsa, ilish, Tenualosa ilisha), ryba z rodziny śledziowatych o tłustym, wyjątkowo smacznym mięsie. Gatunek ten uznawany jest za narodową rybę Bangladeszu. Uważana wśród miejscowych za delikates hilsa jest niestety również bardzo oścista. Podsmażona na oleju z gorczycy, a następnie duszona przez chwilę w musztardowym sosie hilsa jest jednym z klasycznych dań kuchni bengalskiej.

Zapraszam do wypróbowania bengalskiego przepisu na rybę w sosie musztardowym:

Bengalska ryba w sosie musztardowym (Shorshe Bata Maach)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma filetów z ryby
do natarcia ryby:
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki bengalskiej musztardy
  • pół łyżeczki nasion czarnuszki
  • 3 łyżki oleju (najlepiej z gorczycy)
  • pół łyżeczki cukru
  • opcjonalnie kilka małych papryczek chili
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • trochę natki kolendry do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę nacieramy solą i kurkumą, zostawiamy na kilkanaście minut.
  2. Na patelni podgrzewamy mocno olej gorczycowy, następnie zmniejszamy ogień.
  3. Kawałki ryby obsmażamy krótko z obu stron, wyjmujemy.
  4. Na olej wrzucamy nasiona czarnuszki, smażymy przez chwilę.
  5. Dodajemy pastę gorczycową (bengalską musztardę), smażymy mieszając przez około 2 minuty, aż delikatnie zmieni kolor i nieco zgęstnieje.
  6. Dodajemy około 3/4 szklanki wody, troszkę cukru (ok. pół łyżeczki), mieszamy,
  7. Dosalamy do smaku.
  8. Układamy kawałki ryby, zmniejszamy ogień, przykrywamy.
  9. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut.
  10. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  11. Możemy posypać natką kolendry.

Smacznego!

shorshe bata mach

Podziel się z innymi:

Komentarze

Bengalska ryba w sosie musztardowym (Shorshe Bata Mach) — Jeden komentarz

  1. Zrobiłam już dwa razy i mój mężczyzna twierdzi, że to najlepsza ryba jaką jadł 🙂 dałam tylko więcej mango

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: