Słodko-kwaśny, pikantny sos imbirowy nazywany w języku telugu Allam Pachadi jest nieodzownym dodatkiem do pesarattu oraz idli, popularnych śniadaniowych dań tradycyjnie serwowanych w kuchni stanu Andhra Pradesh.
Chutney imbirowy (Ginger Chutney - Allam Pachadi)
Składniki/Ingredients:
- pół szklanki posiekanego świeżego imbiru
- 3-4 suszone czerwone papryczki chili
- kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- garść liści curry
- pół łyżeczki nasion kozieradki
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- opcjonalnie 1 łyżeczka urad dal bez skórki
- opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
- Tamarynd zalewamy ok. 100 ml gorącej wody, po kilku minutach odciskamy kwaśny ekstrakt, wyciśniętą pulpę wyrzucamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy krótko posiekany imbir, odkładamy.
- Na olej wrzucamy liście curry (kilka liści zostawiamy do oddzielnego przysmażenia później) i papryczki chili, następnie dodajemy nasiona kozieradki, urad dal oraz asafetydę, smażymy wszystko przez chwilę mieszając.
- Przysmażone przyprawy wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Blendujemy imbir z ekstraktem tamaryndowym, cukrem, solą i przestudzonymi przyprawami na jednolitą masę.
- Podsmażamy przez chwilę nasiona gorczycy i pozostałe listki curry, dodajemy wraz z olejem do zmiksowanej imbirowej masy, mieszamy.
Smacznego!