Chutney imbirowy (Ginger Chutney-Allam Pachadi)

Podziel się z innymi:

Słodko-kwaśny, pikantny sos imbirowy nazywany w języku telugu Allam Pachadi jest nieodzownym dodatkiem do pesarattu oraz idli, popularnych śniadaniowych dań tradycyjnie serwowanych w kuchni stanu Andhra Pradesh.

Chutney imbirowy (Ginger Chutney - Allam Pachadi)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół szklanki posiekanego świeżego imbiru
  • 3-4 suszone czerwone papryczki chili
  • kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • garść liści curry
  • pół łyżeczki nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • opcjonalnie 1 łyżeczka urad dal bez skórki
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Tamarynd zalewamy ok. 100 ml gorącej wody, po kilku minutach odciskamy kwaśny ekstrakt, wyciśniętą pulpę wyrzucamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy krótko posiekany imbir, odkładamy.
  3. Na olej wrzucamy liście curry (kilka liści zostawiamy do oddzielnego przysmażenia później) i papryczki chili, następnie dodajemy nasiona kozieradki, urad dal oraz asafetydę, smażymy wszystko przez chwilę mieszając.
  4. Przysmażone przyprawy wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Blendujemy imbir z ekstraktem tamaryndowym, cukrem, solą i przestudzonymi przyprawami na jednolitą masę.
  6. Podsmażamy przez chwilę nasiona gorczycy i pozostałe listki curry, dodajemy wraz z olejem do zmiksowanej imbirowej masy, mieszamy.

Smacznego!

imbirowy chutney

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: