Goańskie kokosowe curry z kurczaka (Chicken Xacuti)

Podziel się z innymi:

Xacuti (wymawia się szakuti) to klasyczne danie kuchni indyjskiego stanu Goa. Jest to aromatyczne curry, w którym główną rolę odgrywają podprażone korzenne przyprawy, utarty kokos oraz cebula. Charakterystyczne dla dań pochodzących ze środkowo-zachodnich Indii jest wykorzystanie lekko prażonego i zmielonego maku (najczęściej odmiany białej). Mak dodaje curry smaku i zagęszcza sos. Jako środek zakwaszający w kuchni goańskiej zazwyczaj stosuje się suszone owoce drzewa Garcinia Indica, nazywane kokum. W przepisach na Xacuti jednak najczęściej używany jest tamarynd – możemy zastąpić go przecierem pomidorowym z dodatkiem kilku suszonych śliwek.

Goańskie kokosowe curry z kurczaka (Chicken Xacuti)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak
  • 1 cebula
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kawałek pulpy tamaryndowej wielkości kurzego jaja
  • sól do smaku (ok. 1.5 łyżeczki)
  • woda
  • olej
  • natka kolendry
składniki pasty przyprawowej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka utartego kokosa
  • 4 suszone kaszmirskie papryczki chili
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 3 zielone kardamony
  • 1 kawałek kwiatu muszkatołowego (mace)
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • 6-7 goździków
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • pół łyżeczki nasion kozieradki
  • 2 łyżeczki maku
  • 6 ząbkow czosnku
  • woda (ok. 1 szklanki)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Tamarynd zalewamy gorącą wodą (pół szklanki), zostawiamy na około 15 minut, odciskamy.
  2. Odciśniętą pulpę wyrzucamy, zachowując kwaśną tamaryndową wodę.
  3. Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, mieszamy z kurkumą i drobno posiekanym imbirem, zostawiamy na pół godziny do zamarynowania.
  4. Jedną cebulę kroimy w paski, drugą drobno siekamy.
  5. Pokrojoną w paski cebulę podsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju, odkładamy na bok.
  6. Na tę samą patelnię wsypujemy utarty kokos, prażymy na małym ogniu mieszając do delikatnego zbrązowienia uważając, aby nie przypalić, odkładamy do podsmażonej cebuli.
  7. Na patelnię wsypujemy przyprawy: kaszmirskie chili (jezeli używamy chili w proszku, dodamy je później, aby się nie spaliło), cynamon, kardamon, kwiat muszkatołowy, goździki, kolendrę, koper, pieprz i anyż, podprażamy na małym ogniu mieszając, aby wydobyć z przypraw aromat. Na koniec dodajemy kozieradkę i mak.
  8. Po przestygnięciu przyprawy mielemy w młynku.
  9. Uprażony kokos, podsmażoną cebulę, czosnek oraz sproszkowane przyprawy blendujemy z niewielką ilością wody na gładką pastę.
  10. Na patelni rozgrzewamy olej, pozostałą cebulę smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy mięso kurczaka i krótko obsmażamy.
  11. Dodajemy pastę przyprawową, trochę wody, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
  12. Dolewamy wodę tamaryndową, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solimy do smaku, mieszamy, dusimy jeszcze 15 minut, aż kurczak będzie miękki.
  13. Posypujemy obficie natką kolendry.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

goańskie xacuti

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: