Wegetariańskie danie nazywane Parippu Curry to fasolka mung przyrządzona w sposób charakterystyczny dla kuchni południa Indii. W Kerali tradycyjnie stanowi pierwsze danie uroczystego posiłku serwowanego na bananowym liściu zwanego sadya. Parippu zazwyczaj je się z ryżem z dodatkiem odrobiny klarowanego masła.
Zapraszam do wypróbowania prostego przepisu na autentyczne, pyszne Parippu Curry:
Keralski dal z fasolki mung (Parippu Curry)
Składniki/Ingredients:
- 1 szklanka fasoli moong dal bez skórki
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju najlepiej kokosowego
- sól do smaku
- woda
do przyrządzenia pasty przyprawowej:
- 3/4 szklanki świeżo utartego kokosa
- pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 szalotki
- 1-2 zielone papryczki chili
- woda
do podsmażenia:
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 2 szalotki
- 10-12 listków curry
- 1-2 suszone czerwone chili
Przygotowanie/Preparation:
- Fasolkę mung podprażamy na suchej patelni do lekkiego zezłocenia.
- Przekładamy do garnka, zalewamy litrem gorącej wody, gotujemy do miękkości.
- Kokos, kmin rzymski, szalotkę i czosnek blendujemy z niewielką ilością wody, aby uzyskać gęstą pastę.
- Ugotowany dal rozgniatamy, dodajemy kurkumę oraz pastę przyprawową, solimy do smaku, gotujemy wszystko razem przez około 5 minut.
- Na oleju podsmażamy gorczycę i kmin rzymski, następnie dodajemy pokrojoną w paski szalotkę, suszone chili i liście curry. Smażymy do zezłocenia cebulki.
- Podsmażone przyprawy dodajemy do ugotowanego dala.
Smacznego!
Witam. Czy można zamiast świeżo utartego kokosa dodać kupne wiórki?Ostatnio dodałam takie do ananasowego curry i nie wiem czy przez nie danie nie wyszło za suche? Pozdrawiam 🙂
Można dodać wiórki i zblendować z większą ilością wody. I tak będzie smaczne 🙂
Witam, „bez skorki” znaczy „luskana”, czyli biala a nie zielona?
🙂 tak