Keralski dal z fasolki mung (Parippu Curry)

Podziel się z innymi:

Wegetariańskie danie nazywane Parippu Curry to fasolka mung przyrządzona w sposób charakterystyczny dla kuchni południa Indii. W Kerali tradycyjnie stanowi pierwsze danie uroczystego posiłku serwowanego na bananowym liściu zwanego sadya. Parippu zazwyczaj je się z ryżem z dodatkiem odrobiny klarowanego masła.

Zapraszam do wypróbowania prostego przepisu na autentyczne, pyszne Parippu Curry:

Keralski dal z fasolki mung (Parippu Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka fasoli moong dal bez skórki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju najlepiej kokosowego
  • sól do smaku
  • woda
do przyrządzenia pasty przyprawowej:
  • 3/4 szklanki świeżo utartego kokosa
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 szalotki
  • 1-2 zielone papryczki chili
  • woda
do podsmażenia:
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 2 szalotki
  • 10-12 listków curry
  • 1-2 suszone czerwone chili
Przygotowanie/Preparation:
  1. Fasolkę mung podprażamy na suchej patelni do lekkiego zezłocenia.
  2. Przekładamy do garnka, zalewamy litrem gorącej wody, gotujemy do miękkości.
  3. Kokos, kmin rzymski, szalotkę i czosnek blendujemy z niewielką ilością wody, aby uzyskać gęstą pastę.
  4. Ugotowany dal rozgniatamy, dodajemy kurkumę oraz pastę przyprawową, solimy do smaku, gotujemy wszystko razem przez około 5 minut.
  5. Na oleju podsmażamy gorczycę i kmin rzymski, następnie dodajemy pokrojoną w paski szalotkę, suszone chili i liście curry. Smażymy do zezłocenia cebulki.
  6. Podsmażone przyprawy dodajemy do ugotowanego dala.

Smacznego!

parippu curry

Podziel się z innymi:

Komentarze

Keralski dal z fasolki mung (Parippu Curry) — 4 komentarze

  1. Witam. Czy można zamiast świeżo utartego kokosa dodać kupne wiórki?Ostatnio dodałam takie do ananasowego curry i nie wiem czy przez nie danie nie wyszło za suche? Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: