Mieszanka przyprawowa Sambar Powder zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni południowych regionów Indii. Sambar – rodzaj gęstej zupy przyrządzanej z nasion toor dal, warzyw i pasty tamaryndowej jest niezmiernie popularnym daniem jedzonym powszechnie zarówno na codzień jak i od święta. Tak, jak w przypadku sambaru, który może różnić się składem i smakiem w zależności od regionu i przygotowującego potrawę kucharza, nie ma jednego przepisu na dodawaną do niego mieszankę przypraw, jednak jej bazę stanowią zawsze suszone papryczki chili i nasiona kolendry.
Chociaż obecnie na rynku dostępne są gotowe mieszanki przyprawowe do sambaru, to wciąż w Indiach popularne jest przygotowywanie tej niezwykle aromatycznej przyprawy własnoręcznie w gospodarstwie domowym. Często receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenie, a każda gospodyni przyrządza tę mieszankę w trochę inny sposób. Taki zestaw przypraw używany jest również do doprawiania innych regionalnych dań, takich jak kootu, kuzhambu, oraz różnych curry i zup.
Oto przepis, jak przygotować mieszankę przypraw do sambaru:
- 10-15 suszonych papryczek chili
- 1 szklanka ziaren kolendry
- 2 łyżki chana dal
- 1 łyżka urad dal
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- pół łyżeczki asafetydy
- 8-10 listków curry
- 1 łyżka oleju
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy chili oraz liście curry, smażymy przez 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z patelni.
- Kolejno prażymy składniki do zezłocenia/wydobycia aromatu: chana dal i urad dal, kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski, pieprz.
- Podprażone składniki pozostawiamy do ostygnięcia.
- Wszystko rozdrabniamy w młynku do przypraw lub w moździerzu do uzyskania proszku.
- Dodajemy kurkumę i asafetydę.
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 15 czubatych łyżek przyprawy.
super