Curry z przyprawą do pikli (Achar Gosht)

Podziel się z innymi:

Pikle, czyli solone i zamarynowane w oleju z aromatycznymi przyprawami warzywa stanowią nieodłączną część posiłku w stylu indyjskim. Te słone i ostre dodatki do potraw jadane są chętnie w całych Indiach. Przygotowywać w ten sposób można bardzo wiele warzyw i owoców, a do najbardziej popularnych należą pikle z zielonego mango, limonki, czosnku, cebuli czy liści kolendry. Nazwa takich pikli w języku hindi to achar. Gosht natomiast to określenie mięsa i potrawy przygotowanej z mięsa (używane głównie w odniesieniu do baraniny bądź koźliny). Potrawa Achar Gosht oznacza więc „pikle z mięsa”, czy może lepiej „mięso przygotowane podobnie jak pikle” – wykorzystujące przyprawy normalnie dodawane do warzywnych pikli.

Chociaż najbardziej autentyczna wersja przepisu na curry Achar Gosht wykorzystuje koźlinę bądź jagnięcinę, to przepis doskonale sprawdza się również w stosunku do wołowiny, a nawet kurczaka.

Mięso z przyprawą do pikli (Achar Gosht)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg jagnięciny lub koźliny (może być również wołowina)
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka utartego korzenia imbiru (czosnek i imbir można zastąpić pastą czosnkowo-imbirową - 2 łyżki)
  • 300 gramów gęstego jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • dwie łyżeczki mielonej kolendry
  • dwie łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 zielone papryczki chili
  • 1/3 szklanki oleju najlepiej gorczycowego
  • sól do smaku (ok.1.5 łyżeczki)
do podprażenia:
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • pół łyżeczki nasion kozieradki
do przybrania gotowego dania:
  • natka kolendry
  • pokrojony w cienkie słupki świeży korzeń imbiru
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy w kostkę ok. 5 cm.
  2. Cebulę kroimy w cienkie paski.
  3. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia.
  4. Dodajemy czosnek, imbir, kurkumę i mielone chili, smażymy wszystko przez minutę.
  5. Wrzucamy mięso, obsmażamy przez kilka minut, mieszając.
  6. Dolewamy około szklanki wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  7. W międzyczasie na suchej patelni podprażamy dla wydobycia aromatu przyprawy: kmin rzymski, koper włoski, czarnuszkę, gorczycę i kozieradkę. Uważamy, aby nie przypalić. Kozieradkę dodajemy na końcu, gdyż łatwo się przypala, a wtedy robi się gorzka.
  8. Podprażone przyprawy ugniatamy w moździerzu, nie powinny być zmielone na proszek, a tylko rozgniecione.
  9. Naszą mieszankę przypraw oraz mieloną kolendrę mieszamy z jogurtem i dodajemy do ugotowanego mięsa.
  10. Papryczki chili nacinamy wzdłuż, usuwamy pestki, tak nacięte papryczki dodajemy do naszego curry.
  11. Wszystko gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody a sos zgęstnieje.
  12. Doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną cukru i solą do smaku.
  13. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką kolendry i pokrojonym w cienkie słupki świeżym imbirem.

Smacznego!

achar gosht

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: