Kaszmir, historyczna kraina położona u stóp Himalajów, nazywana jest przez wielu „rajem na ziemi”. Otoczone ośnieżonymi szczytami najwyższych gór świata zielone żyzne doliny od zawsze urzekały swoim pięknem, a umiarkowany klimat sprzyjał uprawom gatunków niedostępnych w innych obszarach subkontynentu indyjskiego.
Pilaw po kaszmirsku to pachnący ryż basmati gotowany z dodatkiem korzennych przypraw, wzbogacony suszonymi i świeżymi owocami oraz orzechami. Ważnym składnikiem dania jest również szafran, z którego upraw region ten słynie w całych Indiach.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na kolorowy aromatyczny kaszmirski pilaw:
Pilaw po kaszmirsku (Kashmiri Pulao)
Składniki/Ingredients:
- 1.5 szklanki ryżu basmati
- 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (shahi jeera)
- 10 cm kawałek kory cynamonu
- 4-5 goździków
- 3 strączki czarnego kardamonu
- 1 liść tejpatta
- pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 duża cebula
- dwie łyżki mieszanki orzechów (migdały, nerkowce, orzechy włoskie, pistacje)
- 1 łyżka rodzynek
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę owoców (jabłko, ananas, winogrona, cząstki granata)
- kilka nitek szafranu
- pół szklanki mleka
- 1.5 łyżeczki soli
- 3 łyżki klarowanego masła
- opcjonalnie kilka kropel wody różanej
- 2.5 szklanki wody
Przygotowanie/Preparation:
- Ryż dokładnie płuczemy, zostawiamy do namoczenia na pół godziny, po czym odcedzamy.
- Mleko podgrzewamy, dodajemy nitki szafranu, zostawiamy, aby puściły kolor.
- W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła, podsmażmy przez około 30 sekund cynamon, kardamon, goździki, indyjski liść laurowy, koper włoski i czarny kminek.
- Dodajemy odcedzony z wody ryż, mielony imbir, smażymy ryż mieszając przez około 1 minutę.
- Zalewamy wodą, solimy, dodajemy mleko z szafranem, doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień do minimum, szczelnie przykrywamy, gotujemy przez 8-10 minut. Wyłączamy ogień, zostawiamy przykryty ryż jeszcze przez 10 minut, żeby "doszedł".
- Cebulę kroimy w cienkie paski.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, podsmażamy cebulę na złoty kolor.
- Dodajemy orzechy, smażymy do zrumienienia, dodajemy rodzynki.
- Cebulę, orzechy, rodzynki i świeże owoce dodajemy do ugotowanego ryżu, delikatnie wszystko mieszamy.
Smacznego!
Pilaw kaszmirski brzmi obłędnie! Uwielbiam dania pełne aromatycznych przypraw i orientalnych smaków – koniecznie muszę spróbować tego przepisu. Dzięki za inspirację