Pilaw po kaszmirsku (Kashmiri Pulao)

Podziel się z innymi:

Kaszmir, historyczna kraina położona u stóp Himalajów, nazywana jest przez wielu „rajem na ziemi”. Otoczone ośnieżonymi szczytami najwyższych gór świata zielone żyzne doliny od zawsze urzekały swoim pięknem, a umiarkowany klimat sprzyjał uprawom gatunków niedostępnych w innych obszarach subkontynentu indyjskiego.

Pilaw po kaszmirsku to pachnący ryż basmati gotowany z dodatkiem korzennych przypraw, wzbogacony suszonymi i świeżymi owocami oraz orzechami. Ważnym składnikiem dania jest również szafran, z którego upraw region ten słynie w całych Indiach.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na kolorowy aromatyczny kaszmirski pilaw:

Pilaw po kaszmirsku (Kashmiri Pulao)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1.5 szklanki ryżu basmati
  • 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (shahi jeera)
  • 10 cm kawałek kory cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 3 strączki czarnego kardamonu
  • 1 liść tejpatta
  • pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 duża cebula
  • dwie łyżki mieszanki orzechów (migdały, nerkowce, orzechy włoskie, pistacje)
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę owoców (jabłko, ananas, winogrona, cząstki granata)
  • kilka nitek szafranu
  • pół szklanki mleka
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • opcjonalnie kilka kropel wody różanej
  • 2.5 szklanki wody
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż dokładnie płuczemy, zostawiamy do namoczenia na pół godziny, po czym odcedzamy.
  2. Mleko podgrzewamy, dodajemy nitki szafranu, zostawiamy, aby puściły kolor.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła, podsmażmy przez około 30 sekund cynamon, kardamon, goździki, indyjski liść laurowy, koper włoski i czarny kminek.
  4. Dodajemy odcedzony z wody ryż, mielony imbir, smażymy ryż mieszając przez około 1 minutę.
  5. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy mleko z szafranem, doprowadzamy do wrzenia.
  6. Zmniejszamy ogień do minimum, szczelnie przykrywamy, gotujemy przez 8-10 minut. Wyłączamy ogień, zostawiamy przykryty ryż jeszcze przez 10 minut, żeby "doszedł".
  7. Cebulę kroimy w cienkie paski.
  8. Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, podsmażamy cebulę na złoty kolor.
  9. Dodajemy orzechy, smażymy do zrumienienia, dodajemy rodzynki.
  10. Cebulę, orzechy, rodzynki i świeże owoce dodajemy do ugotowanego ryżu, delikatnie wszystko mieszamy.

Smacznego!

pilaw po kaszmirsku

Podziel się z innymi:

Komentarze

Pilaw po kaszmirsku (Kashmiri Pulao) — Jeden komentarz

  1. Pilaw kaszmirski brzmi obłędnie! Uwielbiam dania pełne aromatycznych przypraw i orientalnych smaków – koniecznie muszę spróbować tego przepisu. Dzięki za inspirację

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: