Asamski chutney pomidorowy (Bilahi Tok)

Podziel się z innymi:

Przepis na słodko-kwaśny chutney z pomidorów nazywany Bilahi Tok pochodzi z kuchni stanu Asam, położonego u podnóża Himalajów w północno-wschodniej części Indii. Asam słynie z upraw szlachetnej odmiany herbaty (herbata assam, Camellia assamica) a także znajdującego się na liście światowego dziedzictwa UNESCO parku narodowego Kaziranga utworzonego na początku XX wieku w dolinie rzeki Brahmaputry w celu ochrony zagrożonego wówczas wyginięciem nosorożca indyjskiego.

Kuchnia stanu Asam jest w porównaniu z resztą Indii mało wyszukana, wykorzystująca w mniejszym stopniu aromatyczne przyprawy i skomplikowane techniki przygotowania potraw; oparta jest głównie na ryżu i warzywach, bardzo ważne miejsce w tradycji kulinarnej regionu zajmują również dania rybne.

Pomidorowy chutney Bilahi Tok serwowany jest tradycyjnie z okazji świąt i rodzinnych uroczystości jako dodatek do innych dań. Często jedzony jest z chlebkami puri.

Asamski chutney pomidorowy (Bilahi Tok)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 łyżka oleju (najjlepiej z gorczycy)
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy panch phoron
  • 1-2 suszone papryczki chili
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w niedużą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej.
  3. Podsmażamy przyprawę panch phoron i suszone chili mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  4. Dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień, smażymy do zeszklenia.
  5. Dodajemy pokrojone pomidory, kurkumę i cukier, dusimy pod przykryciem, aż pomidory rozpadną się, tworząc mniej więcej jednolitą masę.
  6. Solimy do smaku, mieszając odparowujemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej konfitury).

Smacznego!

bilahi tok

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: