Przepis na słodko-kwaśny chutney z pomidorów nazywany Bilahi Tok pochodzi z kuchni stanu Asam, położonego u podnóża Himalajów w północno-wschodniej części Indii. Asam słynie z upraw szlachetnej odmiany herbaty (herbata assam, Camellia assamica) a także znajdującego się na liście światowego dziedzictwa UNESCO parku narodowego Kaziranga utworzonego na początku XX wieku w dolinie rzeki Brahmaputry w celu ochrony zagrożonego wówczas wyginięciem nosorożca indyjskiego.
Kuchnia stanu Asam jest w porównaniu z resztą Indii mało wyszukana, wykorzystująca w mniejszym stopniu aromatyczne przyprawy i skomplikowane techniki przygotowania potraw; oparta jest głównie na ryżu i warzywach, bardzo ważne miejsce w tradycji kulinarnej regionu zajmują również dania rybne.
Pomidorowy chutney Bilahi Tok serwowany jest tradycyjnie z okazji świąt i rodzinnych uroczystości jako dodatek do innych dań. Często jedzony jest z chlebkami puri.
- 1 łyżka oleju (najjlepiej z gorczycy)
- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka przyprawy panch phoron
- 1-2 suszone papryczki chili
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sól do smaku (około 1 łyżeczki)
- Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Podsmażamy przyprawę panch phoron i suszone chili mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień, smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy pokrojone pomidory, kurkumę i cukier, dusimy pod przykryciem, aż pomidory rozpadną się, tworząc mniej więcej jednolitą masę.
- Solimy do smaku, mieszając odparowujemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej konfitury).
Smacznego!