Goa – najmniejszy indyjski stan położony na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego. Tereny Goa przez długi czas zarządzane były przez Portugalczyków, a do Indii powróciły dopiero w latach sześćdziesiątych XX wieku. To między innymi stąd rozprzestrzeniały się na resztę subkontynentu przyprawy, owoce i warzywa dzisiaj uważane przez wielu za czysto indyjskie. Trudno wyobrazić sobie, że tak popularne w kuchni indyjskiej chili, papaja czy orzechy nerkowca były składnikami nieobecnymi tam przed pojawieniem się Europejczyków.
W przepisach kuchni goańskiej mieszają się wpływy hinduskie i chrześcijańskie, a charakterystycznym składnikiem występującym w większości dań jest utarty kokos bądź mleko kokosowe.
Oto przepis na proste w przygotowaniu, aromatyczne i smaczne zielone curry z kurczaka:
- 1 kurczak pokrojony na nieduże kawałki
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 10-15 listków curry
- sól do smaku (około 1.5 łyżeczki)
- kawałek cynamonu długości około 5 cm
- 2 strączki zielonego kardamonu
- 2 strączki czarnego kardamonu
- 3-4 goździki
- 2 łyżki oleju
- trochę natki kolendry do posypania
- pół szklanki świeżo utartego kokosa
- 2-3 zielone papryczki chili
- pół szklanki świeżych liści mięty
- 1 szklanka posiekanej natki kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- Utarty kokos, natkę kolendry, liście mięty, papryczki chili, pieprz i kmin rzymski blendujemy na pastę z niewielką ilością wody.
- Cebulę drobno siekamy.
- W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cynamon, kardamon i goździki, smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu.
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy do zezłocenia, następnie dodajemy sól, kurkumę, pastę czosnkowo-imbirową oraz liście curry, smażymy wszystko przez minutę.
- Dodajemy zblendowaną zieloną pastę i mięso kurczaka.
- Obsmażamy mięso, mieszając, aby pokryło się przyprawami.
- Dolewamy około 3/4 szklanki wody, dusimy nasze curry na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki.
- Posypujemy posiekaną natką kolendry.
Smacznego!
Jako że tereny stanu Goa rozciągają się na wybrzeżu Morza Arabskiego, ważnym składnikiem diety mieszkańców są potrawy przygotowywane z ryb i owoców morza. W kuchni goańskiej podobnie przyrządzane zielone curry serwuje się często z rybą.
Uwaga: Zamiast świeżo utartego kokosa możemy użyć mleko kokosowe z puszki, w takim przypadku dolewamy mleko zamiast wody do obsmażonego mięsa z przyprawami.
Kuchnia to od dawien dawna moje królestwo. Uwielbiam gotowanie i wszystko co z nim związane! Patrząc na końcowe zdjęcie można wywnioskować, że kurczak smakuje naprawdę obłędnie! Przepis już za moment pojawi się w moim zeszyciku a ja mykam po potrzebne produkty do przyrządzenia! Pozdrawiam!
Pozdrawiam również