Goańskie zielone curry z kurczaka (Goan Green Chicken Curry)

Podziel się z innymi:

Goa – najmniejszy indyjski stan położony na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego. Tereny Goa przez długi czas zarządzane były przez Portugalczyków, a do Indii powróciły dopiero w latach sześćdziesiątych XX wieku. To między innymi stąd rozprzestrzeniały się na resztę subkontynentu przyprawy, owoce i warzywa dzisiaj uważane przez wielu za czysto indyjskie. Trudno wyobrazić sobie, że tak popularne w kuchni indyjskiej chili, papaja czy orzechy nerkowca były składnikami nieobecnymi tam przed pojawieniem się Europejczyków.

W przepisach kuchni goańskiej mieszają się wpływy hinduskie i chrześcijańskie, a charakterystycznym składnikiem występującym w większości dań jest utarty kokos bądź mleko kokosowe.

Oto przepis na proste w przygotowaniu, aromatyczne i smaczne zielone curry z kurczaka:

5.0 from 1 reviews
Goańskie zielone curry z kurczaka (Goan Green Chicken Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak pokrojony na nieduże kawałki
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 10-15 listków curry
  • sól do smaku (około 1.5 łyżeczki)
  • kawałek cynamonu długości około 5 cm
  • 2 strączki zielonego kardamonu
  • 2 strączki czarnego kardamonu
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżki oleju
  • trochę natki kolendry do posypania
do zblendowania na pastę:
  • pół szklanki świeżo utartego kokosa
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • pół szklanki świeżych liści mięty
  • 1 szklanka posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
Przygotowanie/Preparation:
  1. Utarty kokos, natkę kolendry, liście mięty, papryczki chili, pieprz i kmin rzymski blendujemy na pastę z niewielką ilością wody.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cynamon, kardamon i goździki, smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu.
  4. Wrzucamy cebulę, podsmażamy do zezłocenia, następnie dodajemy sól, kurkumę, pastę czosnkowo-imbirową oraz liście curry, smażymy wszystko przez minutę.
  5. Dodajemy zblendowaną zieloną pastę i mięso kurczaka.
  6. Obsmażamy mięso, mieszając, aby pokryło się przyprawami.
  7. Dolewamy około 3/4 szklanki wody, dusimy nasze curry na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki.
  8. Posypujemy posiekaną natką kolendry.

Smacznego!

goańskie zielone curry z kurczaka

Jako że tereny stanu Goa rozciągają się na wybrzeżu Morza Arabskiego, ważnym składnikiem diety mieszkańców są potrawy przygotowywane z ryb i owoców morza. W kuchni goańskiej podobnie przyrządzane zielone curry serwuje się często z rybą.

Uwaga: Zamiast świeżo utartego kokosa możemy użyć mleko kokosowe z puszki, w takim przypadku dolewamy mleko zamiast wody do obsmażonego mięsa z przyprawami.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Goańskie zielone curry z kurczaka (Goan Green Chicken Curry) — 2 komentarze

  1. Kuchnia to od dawien dawna moje królestwo. Uwielbiam gotowanie i wszystko co z nim związane! Patrząc na końcowe zdjęcie można wywnioskować, że kurczak smakuje naprawdę obłędnie! Przepis już za moment pojawi się w moim zeszyciku a ja mykam po potrzebne produkty do przyrządzenia! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: