Vindaloo z jagnięciny (Lamb Vindaloo)

Podziel się z innymi:

Vindaloo to danie wywodzące się z kuchni najmniejszego stanu Indii – Goa. Położone na zachodnim wybrzeżu, słynące dziś z pięknych szerokich plaż i luźnej wakacyjnej atmosfery, Goa było przez stulecia kolonią portugalską. Ponad czterystuletnia obecność Portugalczyków na tych terenach wciąż wywiera znaczący wpływ na styl życia współczesnych goańczyków. Na każdym kroku spotyka się tutaj portugalsko brzmiące nazwiska, takie jak Rodriguez czy Fernandez, a ponad 25% miejscowej ludności wyznaje chrześcijaństwo.

Vindaloo to dostosowana do lokalnych smaków portugalska potrawa “carne de vinha d’alhos”. Nazwa określa przyrządzenie miesa marynowanego w winie i czosnku. Wino z portugalskiego oryginału z czasem zostało zastąpione octem z palmy kokosowej, a danie, jak przystało na Indie, doprawione zostało dużą iloscią chili i aromatycznych przypraw.

Najbardziej klasyczną odmianą goańskiego vindaloo jest to przyrządzane z wieprzowiny, ale biorąc pod uwagę różnorodność dietetycznych upodobań i ograniczeń religijnych wśród mieszkańców Indii powszechnie przygotowuje się także vindaloo z kurczakiem czy jagnięciną, a w południowoindyjskim stanie Kerala możemy skosztować również wersji z wołowiną.

Poza Indiami vindaloo możemy znaleźć obecnie w menu większości restauracji serwujących indyjskie dania. Tak jak w przypadku wielu innych przepisów, współczesne vindaloo podawane w większości zachodnich restauracji nie przypomina zbytnio goańskiego oryginału, w którym mięso powinno marynować się w przyprawach z octem, jest zazwyczaj “zwykłym” bardzo ostrym curry.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na goańskie vindaloo. Zamiast jagnięciny, do przygotowania oryginalnego dania możemy z powodzeniem użyć karkówki wieprzowej.

5.0 from 1 reviews
Vindaloo z jagnięciny (Lamb Vindaloo)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram jagnięciny bez kości pokrojonej na niewielkie kawałki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • woda
  • sól i cukier do smaku
składniki marynaty:
  • 6-8 suszonych kaszmirskich papryczek chili
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ok. 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 3 strączki kardamonu
  • 6-8 goździków
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • pół łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 7 ząbków czosnku
  • kawałek utartego korzenia imbiru (trochę mniej niż czosnku)
  • opcjonalnie 1 łyżka pasty tamaryndowej
  • 5 łyżek octu winnego (najlepszy byłby ocet palmowy)
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kaszmirskie chili zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i pozostawiamy na chwilę, aby zmiękły. Jeżeli chcemy zmniejszyć ich ostrość, usuwamy nasiona.
  2. Nasiona kminu, cynamon, kardamon, pieprz i goździki podprażamy na suchej rozgrzanej patelni, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  3. Wszystkie składniki marynaty blendujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodając trochę wody.
  4. Mięso pokrywamy marynatą, zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę.
  5. Cebulę drobno siekamy.
  6. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zbrązowienia.
  7. Dodajemy mięso wraz z marynatą, obsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia.
  8. Zmniejszamy ogień, dodajemy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  9. W razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem.
  10. Kiedy mięso jest już miękkie, odkrywamy i redukujemy nadmiar wody.

Smacznego!

vindaloo

Podziel się z innymi:

Komentarze

Vindaloo z jagnięciny (Lamb Vindaloo) — 2 komentarze

  1. Coś niesamowitego, polecam wszystkim. Zrobiłem wersję z wieprzowiną, podane z ryżem basmanti oczywiście gotowany z przyprawami jak do “biryani z kurczakiem” plus kurkuma dla koloru (wg. mnie ryż staje się bardziej apetyczny wizualnie).

    Pozdrawiam!
    p.s dzięki za przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.