Każdy zna „anchovies”, małe słone aromatyczne rybne fileciki zanurzone w oleju stosowane jako dodatek do rozmaitych dań. Są to solone „dojrzewane” filety z sardeli, małych rybek występujących powszechnie w morzach strefy umiarkowanej i tropikalnej. Wody Oceanu Indyjskiego również obfitują w ryby … Czytaj dalej
Kategoria: Ryby i owoce morza
Przepis na zdrowe dietetyczne danie – pieczoną rybę marynowaną w aromatycznej kolendrowo-miętowej paście ( hara masala ). Można użyć ryby w całości lub filetów. Ryba może być pieczona w piekarniku albo na grillu. Drukuj/Print Ryba pieczona w zielonej masali ( … Czytaj dalej
Stan Kerala położony jest na południu Indii na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego. Bliskość morza sprawia, że dania z ryb i owoców morza są specjalnością kuchni Kerali. Tradycyjne rybne curry przygotowywane jest w wielu domach jako codzienna potrawa, z wykorzystaniem różnych gatunków … Czytaj dalej
Przepis na smażone sardynki pochodzący ze stanu Kerala położonego na południu Indii. Dzięki temu, że wody Oceanu Indyjskiego u wybrzeży Kerali obfitują w te ryby, potrawy z sardynek przygotowywane są często w wielu domach jako prosty codzienny posiłek. Bardzo prosty … Czytaj dalej